Mousavi manar till fortsatt protest

Tusentals säkerhetspoliser har intagit Teherans gator och drivit tillbaka protesterna.


TEHERAN. Tusentals säkerhetspoliser har placerats ut i Teheran efter en veckas protester mot det omstridda valresultatet.

Enligt CNN ska Irans valråd under söndagen tillbakavisat Mir Hossein Moussavis anklagelser om valfusk, trots att man funnit att runt 50 städer räknat fler röster än det funnits invånare. Enligt valrådets talesman Abbas-Ali Kadkhodaei ska detta ändå inte ha kunnat påverka slutresultatet nämvärt.

Enligt ögonvittnen förekom inga demonstrationer i staden på söndagen, dagen efter att tio personer dödats.

Ett antal protestledare har gripits och utländska journalister har utvisats, bland dem BBC:s korrespondent. Newsweeks journalist har gripits och enligt Reportrar utan gränser gäller det även 23 lokala journalister.

Irans oppositionsledare Mir Hossein Mousavi manar dock sina anhängare att fortsätta protesterna.

"Protestera mot lögnerna och (val)fusket det har ni rätt att göra. Fortsätt att visa återhållsamhet i era protester", skrev han på sin hemsida.

Mousavi sade att massgripanden av hans anhängare kommer att skapa en djup klyfta mellan samhället och landets väpnade styrkor.

Dottern till prästen och tidigare presidenten Hashemi Rafsanjani arresterades härom dagen men ska ha säppts. Gripandet ska anses ha varit en varning till presidenten att inte alliera sig med oppositionen, skriver Sky News.

Siffrorna från presidentvalet visar en ojämnhet i utfallet och "osannolika svängningar" till förmån för president Mahmoud Ahmadinejad, enligt den brittiska tankesmedjan Chatham House.

Det skulle ha inneburit en radikal förändring i röstmönstret på landsbygden och en "knappast trolig" förändring bland tidigare reformistväljare till Ahmadinejads favör, enligt tankesmedjan.

Chatham House pekar på att under valen 1997, 2001 och 2005 var konservativa kandidater och Ahmadinejad impopulära på landsbygden.

Men resultaten från årets val visar att presidenten har gjort utomordentligt väl i från sig på landsbygden.

"Det ökade stödet för Ahmadinejad på landsbygden och bland etniska minoriteter stämmer inte med tidigare trender", skriver Chatham House i sin analys och pekar på att frågan är central för att få svar på varför och om han verkligen vann i juni 2009.

Bilder från massprotesterna

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!