50 demonstranter skadade i Bangkok

Polis sköt tårgas i ett försök att skingra regeringskritiska demonstranter.


Thailändsk polis sköt tårgas i ett försök att skingra tusentals regeringskritiska demonstranter utanför parlamentet. Minst 50 personer skadades, varav tre allvarligt, uppger sjukhuskällor för Reuters.

–Det var absolut nödvändigt för polisen att använda tårgas mot folkmassan, sade generalmajor Anan Srihiran.

–Vi ville bara öppna vägen för regeringen så att den kan ta sig in i parlamentet. Vi kommer inte att göra något annat mot demonstranterna resten av dagen, sade han när polisen rev ned barrikaderna.

Polisinsatsen gjordes sedan rykten cirkulerat om att myndigheterna skulle bryta upp demonstrationen, rapporterade lokala tv-stationer.

Tusentals anhängare av PAD, Folkalliansen för demokrati, marscherade mot parlamentet sent på måndagen och använde lastbilar för att försöka spärra av byggnaden inför ett anförande från den nya regeringen.

Thailands nya regering ska på tisdagen ge sin första programförklaring inför representanthuset, men demonstranterna kräver att den valda regeringen avgår.

Demonstranterna har ockuperat Bangkoks regeringskansli sedan slutet av augusti, men många av dem flyttade till det närbelägna parlamentet på måndagskvällen.

PAD-ledare kräver att den valda regeringen avgår på grund av dess kopplingar till den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra.

PAD är en rörelse som stödjer monarkin och har sin maktbas i Thailands traditionella elit och medelklass, medan regeringspartiet har starkt stöd av fattiga på landsbygden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.