Toppstrategerna utesluter Sarah Palin

Karl Rove och Mike Huckabee avfärdar Sarah Palin som Obamas utmanare 2012.


De amerikanska toppanalytikerna i de egna leden dömer ut Sarah Palin efter hennes avgång. Både George W Bushs erkänt skicklige strateg Karl Rove och förre presidentkandidaten Mike Huckabee är förbryllade över Alaskaguvernörens beslut.

–Jag är lite förbryllad. Hon kommer inte ha någon möjlighet att fly från det mediala intresset, sa Karl Rove och syftade på att Palin varit föremål för rättsutredningar i Alaska.

När John McCains parhäst och vicepresidentkandidat Palin bestämde sig för att hoppa av efter bara två och ett halvt år av mandatperiodens fyra år började medier och proffstyckare direkt att spekulera i en kommande presidentvalskampanj 2012.

Men hade hon hade kunnat sitta kvar till 2011 och ändå haft två år på sig att resa runt i hela USA och skaka händer, ställa in sig hos gräsrötterna och inte försvinna från den mediala scenen.

– Jag tror att det skadar. När man är sittande guvernör har man det taktiska övertaget när man överväger att kandidera till presidentposten och kan tona ned saker med ursäkter som folket kommer att acceptera liknande "jag har ett jobb att göra som guvernör". Nu har hon tagit bort den möjligheten, sa Rove i Fox News Sunday.

–Nu förväntas hon vara tillgänglig för att kunna besöka 48 delstater och göra det folk begär av henne. Och det kommer att vara ett problem. Det höjer förväntningarna. Det är också oklart vad för strategi hon har, säger han och dömer ut hennes chanser som presidentkandidat 2012.

Mike Huckabee, republikansk presidentkandidat 2008 och exguvernör, är också besvärad över Palins beslut.

– Det är en vågad strategi. Om hon valde att avgå på grund av en känsla att hon var jagad så kommer inte det att försvinna om hon stannar i politiken, säger han i Fox News Sunday.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!