Mugabe: USA-sändebud "en idiot"

Infekterat samtal mellan Robert Mugabe och amerikanska sändebudet Johnnie Carson.


USA:s sändebud Johnnie Carson fick ett samtal med Zimbabwes president Robert Mugabe. Efteråt har presidenten kallat Carson för en nedlåtande "idiot".

Johnnie Carson, statssekreterare i utrikesdepartementet i Washington och med Afrika som sitt bevakningsområde, mötte Mugabe i samband med Afrikanska Unionens möte i Libyen förra veckan. Carson visade en nedlåtande attityd, sa Mugabe enligt BBC som hänvisar till regeringstrogna tidningen Herald i Harare.

– Samtalet med Carson var resultatlöst, sa Mugabe till tidningen.

– Man skulle inte tala med en idiot av det här slaget. Jag blev arg på honom och han trodde att han kan föreskriva för oss vad vi ska göra och inte göra.

Mugabe betonade att enhetsregeringen fått stöd av utvecklingsorganet South African Development Community. Han sa att hela organisationen samarbetar, medan "små figurer som Carson vill säga 'gör det här och det där', förstår ni".

President Barack Obamas regering har hittills stått tvekande inför maktdelningen mellan Mugabe och oppositionsledaren, premiärminister Morgan Tsvangirai som i juni genomförde en tre veckor lång tiggarresa i USA och Europa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!