JK Rowling kan misstänkas för pedofili

Brittiska barnförfattare rasande över tvång om registrering vid skolbesök.


STORBRITANNIEN. Till och med brittiska barnförfattare kan utgöra ett hot mot eleverna om de kommer in i skolorna. Därför kommer författare som JK Rowling, Philip Pullman och andra tvingas registrera sig i ett nytt system som ska skydda elever från pedofiler. Det har fått flera författare och illustratörer att protestera och bojkotta skolbesök för att visa sitt missnöje.

Philip Pullman, Anne Fine, Anthony Horowitz, Michael Morpurgo och Quentin Blake är några som vägrar att låta sig registreras i systemet. Pullman kallar systemet för "frätande och giftigt mot all form av sund social interaktion":

– Jag har besökt skolor som författare i 20 år, och inte vid något tillfälle har jag varit ensam med ett barn. Tanken att jag skulle ha blivit mer av ett hot och måste granskas är både löjlig och förolämpande. Barn har aldrig varit i fara när författare och illustratörer har varit på besök, och tanken om att de skulle vara det är absurd, säger Pullman till The Independent.

Den 12 oktober kommer systemet, som går under namnet Vetting and Barring Scheme (VBS), att träda i kraft. Det kräver att alla vuxna som jobbar med barn och gör besök, måste registrera sig i en databas till en kostnad av 105 dollar, motsvarande 821 kronor.

– Precis som många av Labours lagar är detta ännu en lag som saknar baktanke som kommer av en annan lag som ska stoppa misstänkta att besöka skolor. Och regeringen verkar sakna både mod och förståelse för att inse att de måste göra ett undantag i det här fallet, säger Anthony Horowitz, till The Independent.

VBS kommer som ett resultat av att eleverna Jessica Chapman och Holly Wells mördades 2002 av skolvaktmästaren Ian Huntley.

– Storbritannien tillhör redan de länder som har de mest avancerade systemen i världen för att skriva ut papper till dem som arbetar nära barn och utsatta vuxna. Från oktober i år kommer VBS att säkerställa att dessa regleringar är än mer rigorösa, säger en talesperson på det brittiska inrikesdepartementet, till The Independent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!