Nya stora upplopp i Teheran efter Rafsanjanis tal

- 17/07/2009, 17:28 -

Förre presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani höll ett tal där han kritiserade den sittande regimen.

För första gången sedan det uppenbara fusket i det iranska presidentvalet den 12 juni höll den mäktige förre presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani ett tal där han kritiserade den sittande regimen.

Rafsanjani höll tal under fredagsbönen inför tiotusentals anhängare och där befann sig även den omåttligt populäre Mir Hossein Mousavi som fått stöd av Rafsanjani. Irans statliga tevekanal, IRIB, valde dock att inte visa talet.

Trots det stormade tusentals oppositionsanhängare återigen irans gator och nya demonstrationståg bildades där man bland annat kritiserade Kina och Ryssland för att de erkänt Mahmoud Ahmadinejads "valseger". Ttusentals demonstranter som hört talet på radio omringade dessutom IRIB:s högkvarter i Teheran.

Rafsanjani, som är ordförande i det råd som kan avsätta högste ledaren ayatolla Ali Khamenei, sa att tiden efter valet som skakade landet var "bittert för alla iranier" där alla var "förlorare". Men Rafsanjani menar att det finns många "frågetecken kring valet" som bör rätas ut.

Han krävde även att alla som fängslats under de stora demonstrationerna måste släppas så att "de kan återförenas med sina familjer". "Vi borde inte låta våra fiender kritisera eller skratta åt oss... för att vi håller vårt eget folk i fängelse".

Efter talet fylldes Teherans gator snabbt av oppositionsanhängare. Som vanligt numera skrek man "död åt diktaturen" och hånade samtidigt Ahmadinejad genom att skandera "var är dina 63 procent nu".

Demonstranterna möttes av kravallpolis och medlemmar av den hänsynslösa Basij-milisen som omhändertog minst 15 personer, däribland den kända människorättsadvokaten och journalisten Shadi Sadr.

Dagens första videoklipp från Teheran

"Ryssland, gör oss en tjänst, släpp taget om Iran"

Enorma demonstrationståg tog över Teheran

Utanför Teherans universitet

Demonstranterna kontrollerades av helikoptrar

Demonstranter omringade IRIB, Irans statliga tevestation

Demonstranterna drabbade samman med kravallpolis

Skrivet av: