Torsdag 28 Okt
Stockholm

Regeringsstyrkor flyr från Goma

På kvällen utlyste rebellerna ett ensidigt eldupphör. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringsstyrkorna flyr från provinshuvudstaden Goma, uppgav militära källor i östra Kongo-Kinshasa i dag. På kvällen utlyste rebellerna ett ensidigt eldupphör.

– Panik råder i staden, säger guvernören Julien Paluku, och civilbefolkningen är också på flykt. Det som drivit upp skräcken är den plötsliga ankomsten av 20 000 flyktingar norrifrån.

En talesman för rebelledaren Laurent Nkunda säger till nyhetsbyrån AFP att läget i Goma förändras så snabbt att rebellerna börjar göra sig redo för att försöka inta provinshuvudstaden.

– De civila flyr till Gisenyi och regeringsstyrkorna är också på väg ut. Det är möjligt att vi kan ta kontroll över platsen i kväll eller kanske i morgon, säger talesmannen.

Gisenyi är en rwandisk gränsstad, mer eller mindre sammanbyggd med Goma.

De kongolesiska tutsirebellerna sade i ett uttalande på kvällen att de utlyser ensidigt eldupphör "för att undvika att skapa panik bland befolkningen i Goma".

FN:s trupper satte på onsdagen in stridshelikoptrar när kraftiga strider rasade mellan regerings- och rebellstyrkor.

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon vädjade om ett slut på striderna som har tvingat tusentals människor att fly sina hem.

– Situationen i Goma är tyvärr oroväckande. Vi har till och med sett attacker från civilbefolkningen mot FN-trupperna, sade Ban.

FN-insatsen, som är den största i organisationens historia, har kritiserats för att inte hindra tutsi-gerillans framryckning mot regionhuvudstaden Goma.

Den rwandiske presidenten Paul Kagame träffade i sin huvudstad en delegation från Kongo för att diskutera konflikten. Enligt rwandiska statsmedier planeras ett toppmöte mellan statscheferna.

Alain Le Roy, chef för FN-trupperna, vädjade till säkerhetsrådet på onsdagen om fler soldater men rådet nöjde sig med ett uttalande att det är "starkt oroat över situationen"

Enligt en arméofficer backades rebellerna upp av rwandiska stridsfordon som besköt regeringsstyrkorna från gränstrakterna.

Striderna koncentrerades till ett område cirka 30 kilometer från Goma, där tusentals civila har tvingats fly när tutsi-armén ryckt fram.

Enligt FN:s flyktingsekretariat har runt 30 000 personer börjat anlända till Kibati, ett läger 10 kilometer norr om Goma.

Regeringen beskyller grannlandet Rwanda för att aktivt stödja gerillan CNDP, vilket förnekas av landet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela