Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lena Ek: "Nu ska det förhandlas"

Nyheter | 21/04/2009 22:29

– Voteringen i Industri-och energiutskottet är just avslutad och det gick jättebra, skriver centerpartisten.

I dag antog Europaparlamentets industriutskott Ändringsförslag 138, numera 46, med rösterna 40 för, 4 nedlagda och 2 emot. För centerpartisten Lena Ek är det bara början på ett långt lopp.

– Jag är mycket lättad, mycket glad, säger EU-parlamentariker Lena Ek (C) efter omröstningen i industriutskottet.

– Det handlar om rätten till en rättvis rättegång, om tillgång till viktiga samhällsfunktioner och om yttrandefrihet, säger Ek.

Nu ska det förhandlas, skriver hon på sin blogg.

"Och nu är jag glaaad och trööött!. Voteringen i Industri-och energiutskottet är just avslutad och det gick jättebra! Nästan alla röstade till slut för 138an! För yttrandefrihet och rättvis rättegång också på nätet. Så vad händer nu?

Nu ska det förhandlas mellan Tjeckiska ordförandeskapet och parlamentets representant Mrs Trautmann. Det blir en stark signal från oss och ett stort tryck på dem. Det blir alltså inget Telekompaket om inte vi får ett bra resultat att votera den 5 maj. Fortsättning följer. Nu ska jag äta middag med några kommissionärer och sedan -äntligen sova. Klev upp fyra idag? "

Trodde knappt på en seger

Inför omröstningen var Ek försiktig. Hon trodde knappt på en seger.

"Nu består arbetet i att övertyga andra att rösta för ändringsförslaget, men det ser svårt ut att få majoritet. Vi får se. Mycket kan ännu hända?."

Nu i efterhand kan man säga att siffrorna 40 för och 2 emot talar sitt klara språk.

I höstas stoppade parlamentet ett franskt förslag, som innebar att det skulle räcka att bryta mot upphovsrättsreglerna tre gånger för att stängas av från internet, till exempel genom att ladda upp film och musik.

Det förslaget är nu på väg att bli fransk lag, men stoppades snöpligt i en omröstning före påsk. Allt för många av president Nicolas Sarkozys partikamrater var på påsklov så motståndarsidan var plötsligt i majoritet.

Telekompaketet ska göra det lättare

Sarkozy sägs dock vara mycket angelägen om att få igenom sin nya fildelningslag. Eva-Britt Svensson (V), som fick in användarvänliga ändringar då parlamentet röstade i höstas, är missnöjd med hur förslaget nu ser ut. Hon arbetar därför på att få parlamentet med sig på förbättringar till slutomröstningen i maj.

Telekompaketet innehåller dock mycket mer än den kontroversiella internetartikeln. Till exempel ska det bli lättare att jämföra priser, bli snabbare att byta operatör och tillgången till nätet ska bli lika för alla operatörer.

Skrivet av: