Fredag 23 Jul
Stockholm

Zimbabwe vädjar om stöd mot koleran

Zimbabwe befinner sig i ett "nationellt krisläge" efter koleraepidemin. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Zimbabwe befinner sig i ett "nationellt krisläge" på grund av de senaste veckornas koleraepidemi, skriver den regeringstrogna tidningen Herald på torsdagen.

Sjukdomen har hittills krävt 565 zimbabwiers liv och landets sjukvårdsminister ber nu om internationell hjälp.

"Vädjandet om nödhjälp kommer hjälpa oss att reducera antalet sjuka och döda till följd av den rådande socio-ekonomiska situationen", säger sjukvårdsministern David Parirenyatwa i tidningen.

"Våra sjukhus fungerar bokstavligt talat inte. Personalen har ingen motivation och vi behöver ert stöd för att försäkra oss om att de kommer till arbetet och för att återuppbygga vårt sjukvårdssystem", lyder en vädjan från sjukvårdsministern som The Herald återger i torsdagens tidning.

Enligt FN-organet Ocha är Zimbabwes huvudstad Harare värst drabbad av kolerautbrottet, och förutom de 565 (minst) som dött till följd av sjukdomen har 12 546 fall av insjuknande konstaterats.

Kolera är en tarmsjukdom som i huvudsak smittar genom vatten. I normala fall är sjukdomen behandlingsbar, men i Zimbabwe är ingenting normalt. Förutom det kollapsade sjukvårdssystemet dras landet bland annat med världens högsta inflation på ogreppbara 231 miljoner procent.

Landet biträdande vattenminister Walter Mzembi vädjar också via torsdagsupplagan av The Herald om stöd.

"Jag ber om minst 40 miljoner rand (Sydafrikas valuta, summan motsvarar cirka 32 miljoner svenska kronor) för inköp av kemikalier för de kommande två månaderna, och pengarna behövs mellan i dag och kommande måndag", konstaterar ministern enligt tidningen.

Zimbabwes regering har också bett om 450 miljoner USA-dollar (drygt 3 700 miljoner kronor) i internationellt stöd för att komma till rätta med landets allvarliga matbrist.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela