Torsdag 11 Aug
Stockholm

Putin hotar stoppa Östersjöledning

Rysslands premiärminister Vladimir Putin hotar nu avbryta projektet. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rysslands premiärminister Vladimir Putin kan tänka sig att avbryta projektet med gasledningen från Ryssland till Tyskland genom Östersjön och i stället satsa på gasfartyg.

Uttalandet, som han gjorde i onsdags, när han träffade Finlands statsminister Matti Vanhanen i Moskva, är avsett som ett hot, men kan säkert ses som ett löfte i de baltiska staterna och Polen, som är starka motståndare till projektet.

"Europa måste bestämma om det behöver projektet eller inte. Om inte, kommer vi att bygga anläggningar för att göra gasen flytande och sälja den på världsmarknaden inklusive den europeiska marknaden. Men det blir mycket dyrare för er. Och ni kan ju göra era egna beräkningar", sade Putin enligt Reuters.

Energiexperter, som Reuters talat med, ser uttalandet som en uppmaning till EU att inte fördröja projektet och en varning för att köparländer i Europa annars riskerar sin gastillförsel från Ryssland, då denna i dag går i ledningar genom Ukraina och Vitryssland.

"Vill ni ta risken med det så okey, men skyll inte på oss om det blir problem. Vi erbjöd er Nord Stream". Det är enligt forskaren Jonathan Stern budskapet i den ryske regeringschefens uttalande.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Stor förstörelse efter knarkgripanden

Publicerades: 1 timme sedan

Brand på norskt jättefartyg

Publicerades: 2 timmar sedan

Kravet – förbjud mopedbilar: "Väldigt osäkra"

Publicerades: 2 timmar sedan

Person skjuten i södra Stockholm

Publicerades: 2 timmar sedan

Patient opererades på fel sida av höften

Publicerades: 2 timmar sedan

Färre båtmotorstölder polisanmäls

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.