- Foto: Ng Han Guan/AP/SCANPIX

Genfel bakom barnfetma

Inte bara föräldrarnas fel.


Ofta lastas föräldrarna när deras barn lider av fetma. Men nu har forskare upptäckt att kraftig övervikt hos barn i stället kan bero på en avvikelse i barnets DNA.

Det är vid Cambridges  universitet som en studie har gjorts med 300 kraftigt överviktiga barn. Vissa av barnen hade tidigare hamnat i fokus för socialtjänsten då man trodde att barnen var feta på grund av att föräldrarna gav dem för mycket och för dålig mat.

Men i studien visade det sig alltså i stället att ett genfel kan vara en viktig orsak till barns fetma. Det handlar om en specifik gen i den 16:e kromosomen som saknas.

– Folk med luckor i den här genen har en stark drivkraft att äta och lägger på sig väldigt lätt, konstaterar Dr Sadif Farooqi vid Cambridge universitet och fortsätter:

– Det stärker bilden av att många olika genetiska faktorer bidrar till den starka driften att äta, säger han till BBC.

Vad man äter, hur mycket man äter och hur mycket man motionerar är fortfarande avgörande faktorer för de allra flesta. Men upptäckten vid Cambridge universitet fördjupar bilden.  

– Att flera av barnen om omhändertagits av socialtjänsten återförenats med sina föräldrar efter studien väcker oro och sätter stopp för bilden av att barnfetma bara är föräldrarnas fel, säger Dr Ian Campbell vid välgörenhetsorganisationen Weight  Concern till BBC.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!