Bildt hänvisar till säkerhetsrådet

Carl Bildt och EU:s delegation på plats i Mellanöstern.


Utrikesminister Carl Bildt har som del i en EU-delegation inlett sin rundresa i Mellanöstern för att sondera en vapenvila mellan Israel och Hamas.

Han tror att FN:s säkerhetsråd kan ta upp frågan i mitten av veckan.

– Vad vi kan göra är att identifiera de element som kan tänkas ingå i en lösning som förhoppningsvis kan antas av säkerhetsrådet, säger Bildt till TT via telefon efter att på söndagskvällen haft överläggningar med Egyptens utrikesminister Ahmed Abul Gheit i Kairo.

I EU:s delegation ingår förutom Bildt också unionens utrikespolitiske representant Javier Solana, utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner samt Karel Schwarzenberg och Frankrikes Bernard Kouchner, utrikesministrar i Tjeckien och Frankrike - EU:s nuvarande och förra ordförandeland.

TT: Vad var budskapet från Abul Gheit?

– Egypten understryker vikten av ett snabbt agerande via säkerhetsrådet, svarar Bildt.

Övergången vid Rafah

Han säger också att en del av samtalen berörde problematiken kring Rafah, Egyptens gränsövergång till Gazaremsan. På måndagsmorgonen ska delegationen också träffa Egyptens president Hosni Mubarak. Därefter går färden vidare till Israel och Ramallah på Västbanken, innan de i Jordanien ska träffa palestiniernas president Mahmud Abbas på tisdag.

På söndagen stoppade USA ett förslag till resolution i säkerhetsrådet som Libyen lagt fram. Bildt har tidigare spekulerat i att Israels markoffensiv på lördagskvällen delvis inleddes för att öka det diplomatiska trycket på Hamas. Och på söndagen sade Yuval Diskin, chef vid israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet, att det finns tecken på att Hamas är på väg att mjuka upp sina villkor för en vapenvila.

Försenat möjligheterna

Bildt bedömer att markoffensiven försenat möjligheterna till vapenvila. Den försvårar både det diplomatiska och det humanitära läget - det är ingen tvekan om det. Många höga politiker och diplomater i världen har börjat tala om att en vapenvila skulle ha internationell övervakning. På lördagen sade Natochefen Jaap de Hoop Scheffer att Nato kan tänkas reagera positivt på en förfrågan som övervakare.

Bildt vill dock varken säga bu eller bä till Nato:

– Jag tror att vi i det här läget ska vara öppna för alla möjliga och omöjliga lösningar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.