Oppositionen vill fördöma invasion

Regeringen har varit för försiktig, anser oppositionen.


Länderna i FN:s säkerhetsråd måste ta sitt ansvar och anta en bindande resolution om eldupphör i Gazaremsan. Det anser Jan Eliasson, före detta svensk utrikesminister och tidigare ordförande i FN:s generalförsamling.

– De har ett ansvar för internationell fred och säkerhet, säger Eliasson till TT.

Han drar paralleller till kriget i Libanon 2006, då det dröjde en månad innan länderna i säkerhetsrådet kunde enas. Under tiden förstördes stora delar av Libanon och liv spilldes.

– I det här läget är det ett svek från säkerhetsrådets sida, och från de länder som hotar med ett veto, framförallt USA, att inte ta detta ansvar. En bindande resolution om eldupphör och om fullt humanitärt tillträde är en självklarhet.

– Det är viktigt att världsopinionen bidrar till att sätta tryck på säkerhetsrådet, menar han.

– Vi ser allt mer våld, död och hat som kan leda till att en ny generation ägnar sig åt extremism och terrorism. Så det är väldigt bråttom nu.

Kent Härstedt, s-ledamot i riksdagens utrikesutskott, anser att regeringen borde komma med kraftfullare uttalanden om kriget i Gazaremsan.

– Man borde kunna fördöma markinvasionen, men framförallt höja rösten ordentligt när det gäller den humanitära situationen, säger han.

Härstedt pekar på att både Norge och Frankrike har kommit med kritiska uttalande mot Israels markinvasion.

Även miljöpartiet anser att regeringen varit alltför försiktig.

– Man måste reagera när det sker ett sådant kraftigt övervåld mot civilbefolkningen, som ju sitter fast i Gaza, säger språkröret Peter Eriksson.

Han menar att Frankrikes uttalande visar att, även om landet är med i EU, så är det inget hinder mot att inta en tuffare hållning.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde tycker att regeringen måste höja rösten, särskilt efter de senaste rapporterna om hundratals civila dödsoffer.

Det är oerhört svagt att varken Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt kan ta "folkrätt", "mänskliga rättigheter" eller ordet "fördöma" i sin mun.

EU:s ordförandeland Tjeckien kallade i helgen markinvasionen för "defensiv", vilket vänsterpartiet anser ha skämt ut unionen.

Mest provocerande är att EU, även om det börjar komma viss kritik från EU-håll, inte är beredd att omsätta den i handling, säger Linde.

Han anser att EU borde avbryta de pågående förhandlingarna med Israel om ett fördjupat samarbete.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.