Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Upptrappade strider i Gaza

- 06/01/2009, 10:02 -

Striderna trappades upp när trupper trängde in i Gazas näst största stad.

Striderna trappades upp i natt då israelerna trängde in Gazas näst största stad Khan Yunis.

Stridsvagnarna rullade in i staden strax före gryningen. De eskorterades av stridshelikoptrar och sköt in med kulsprutor och kanoner. Hamastrupper besvarade eldgivningen, uppger källor där. En israelisk talesman säger sig inte ha "information om detta".

Tre israeliska soldater har dödats av en granat från en egen stridsvagn i Gazaremsan. Granaten avlossades av misstag, uppger en militärtalesman.

Tre palestinier dödades i dag när en FN-driven skola i Gazaremsan träffades av ett israeliskt flygangrepp, uppger FN-personal enligt Reuters. Hundratals palestinier hade sökt skydd i skolan undan striderna mellan Israels armé och Hamas milisstyrkor.

Tidigare sköt palestinsk milis en raket längre in i Israel än någon gång tidigare, rapporterar AFP. Raketen slog ned i Gedera, 45 kilometer nordöst om Gazaremsans gräns.

Målet med Israels storoffensiv mot Gaza är att stoppa raketbeskjutningen, men trots massiva anfall med flyg, kanonbåtar och markstridskrafter har det inte lyckats.

Fartyg ur den israeliska flottan har beskjutit Deir al-Balah i centrala Gazaremsan och dödat tio palestinier, uppger palestinsk sjukvårdspersonal enligt Reuters. Tidigare i natt uppges sex palestinier ha dödats.

För första gången under striderna möttes motståndarna öga mot öga inne i staden Gaza. Skott från handeldvapen och explosioner hördes i stadens östra delar. Beväpnade palestinier sköt med granatkastare, sprängde minor och försökte lura in motståndarna i bakhåll.

Hamas uppger att pansarbrytande vapen satts in mot stridsvagnarna.

Den palestinska landremsan är nu kapad i två delar. Israels armé har skurit av de norra från de södra delarna för att hindra att förnödenheter och förstärkning når Hamas trupper i norr.

Enligt sjukhuskällor har närmare 600 människor dödats och omkring 2 700 sårats i Gazaremsan, sedan Israel gick till flygangrepp den 27 december. De flesta av dödsoffren är milismän, men även omkring 100 barn har dödats - varav tolv i går.

Striderna hindrar ambulanser att nå fram till skadade människor. Följden är att svårt sårade dör, säger hjälparbetare till nyhetsbyrån NTB:

– Det är livsfarligt för ambulanspersonalen att ge sig in i de utsatta områdena, säger Ola Skuterud från Röda korset och Röda halvmånen.

Skrivet av: