Färre båtflyktingar dör

- 08/01/2009, 18:57 -

Minst 1 502 migranter dog under 2008. Det är en minskning med en fjärdedel.

I tusental sätter de sig i urusla fartyg i hopp om en bättre framtid i EU. Men för många väntar en grym död i havet.

Minst 1 502 migranter dog på detta sätt under 2008. Det är en minskning med en fjärdedel, men i södra Italien bara växer flyktingvågen.

Den italienska organisationen Fortress Europe konstaterar i en rapport att de bekräftade dödsfallen 2008 var 23 procent färre än året före, som också innebar en minskning jämfört med 2006.

Men Fortress Europe (Fortezza Europa, på svenska Fästning Europa) påpekar samtidigt att det är svårt att jämföra olika år. Det går inte att slå fast om siffrorna speglar en verklig minskning, eller bara skillnader i rapporteringen.

Bjarte Vandvik, generalsekreterare på Brysselbaserade Ecre, som samlar cirka 80 europeiska flyktingorganisationer, påpekar också att ingen vet det verkliga dödstalet.

"Resor kan täcka in långa avstånd, människor kan göra flera försök, en del överlever inte i öknen medan andra drunknar utanför Europas dörr", skriver han i en kommentar till TT.

Ökning i Italien

EU:s gränsmyndighet Frontex för ingen samlad statistik över dödsfallen och kan därför inte bekräfta nedgången i antalet omkomna.

– Men vi har haft ett antal operationer igång under längre tid, som allt mer har fokuserat på att söka och rädda, säger Isabella Cooper, talesperson för Frontex, till TT.

Det är inte heller överallt som trenden pekar neråt. Sydväster om Sicilien går utvecklingen åt motsatt håll - 642 personer dog där förra året, en ökning med omkring 15 procent. Ökningen kan kopplas till det akuta läget på Italiens sydligaste ö Lampedusa, där antalet migranter ökade med 80 procent, enligt Fortress Europe.

Bara under årets sista dagar kom omkring 1 500 personer till ön med smuggelskepp från Afrika. Den lilla öskärvan har en flyktingförläggning med en kapacitet på 850 människor.

Migrantkontor

EU försöker på olika sätt stoppa strömmen av illegala migranter till Europa. I oktober öppnades till exempel det första migrantkontoret utanför unionen, i Malis huvudstad Bamako. Kontoret ska fungera som ett slags informationscenter om hur det går till att hitta jobb i Europa - men också avskräcka människor från att försöka ta sig till EU.

– Samtidigt som länderna inom EU måste få kontrollera sina gränser behövs det legala möjligheter att ta sig till Europa, menar Bjarte Vandvik vid Ecre.

Skrivet av: