Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kriget förvärras - FN till Västbanken

Nyheter | 14/01/2009 09:14

Israels fortsätter sina attacker mot Gaza samtidigt som FN:s generalsekreterare förbereder besök i de krigshärjade områdena.

Konflikten trappas upp mellan Israel och Palestina. Israeliska styrkor stred mot militanta palestinier i Gazaremsans största stad natten till onsdagen. På morgonen sköts tre raketer mot norra Israel från Libanon. Dödssiffran på den palestinska sidan närmar sig 1 000 och 13 på den israeliska. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon väntas nu ta sig till Israel och Västbanken för att få stopp på striderna.

– Striderna måste få ett stopp, för många människor har dödats, säger en källa nära FN-chefen, till BBC.

Israeliska specialförband, understödda av flygbombning, har avancerat hundratals meter i flera områden i Gaza stad. Samtidigt bombarderades södra gränsen mot Egypten och dödssiffran stiger och mellan 300 och 400 barn har dödats. Tre raketer slog ner i Kiryat Shmona i norra Israel avfyrade från libanesiskt territorium. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare och jag är 75 år gammal, sa Abu Majed Sultan, flykting från Beit Lahiya i norra Gaza, enligt CNN.

Tidigt på onsdagsmorgonen anlände FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till Kairo för samtal med Egyptens president Hosni Mubarak. Syftet med besöket är att hitta en lösning för eldupphör i Gaza.

Efter besöket i Kairo kommer Ban att resa till Jordanien, Israel och Syrien. Enligt sin stab kommer Ban dock inte att ha någon kontakt med Hamas.

FN-chefen ska nu sätta press på både Israel och de arabiska ledarna i regionen för att få ett stopp på kriget.

Se aktuellt inslag om kriget:

Skrivet av: