Tisdag 18 Jan
Stockholm

Gazas folk vågar sig ut på gatorna

Gazas invånare vågar nu lämna sina hem i skydd av den bräckliga vapenvilan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gazas invånare vågar nu lämna sina hem i skydd av den bräckliga vapenvilan efter kriget som lett till fler än 1 300 palestiniers död och ställt till enorm förödelse.

AFP rapporterar att Hamas polismän nu åter patrullerar på gatorna och dirigerar trafiken i korsningarna.

Sjukvårdare arbetade med att dra fram dussintals kroppar ur ruiner som återstår efter Israels tre veckor långa offensiv. Försiktiga invånare i staden Gaza vågade sig ut på gatorna.

– Allt är fullständigt förstört, sade 54-årige Yahia Karin.

Talesmän för Hamas trappade samtidigt upp den trotsiga retoriken mot Israel. En talesman för gruppens väpnade gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, lovade att rörelsen ska beväpna sig på nytt och fortsätta sin kamp.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad gratulerade tidigare i dag Hamas till "segern" över Israel och vid Arabförbundets möte i Kuwait krävde Syriens president Bashar al-Assad att Israel klassas som en terrorist-stat.

Saudiarabiens kung Abdullah, som också talade på mötet, har lovat att skänka en miljard dollar till återuppbyggandet av Gaza och manade på måndagen till ökad arabisk enhet.

Vidare har Egypten bjudit in både israeliska och palestinska företrädare för diskussioner om en förlängd vapenvila i Gaza, rapporterar Egyptens statliga nyhetsbyrå Mena.

Enligt planerna ska de separata mötena äga rum i Kairo på torsdag, enligt Mena som citerade en icke namngiven källa i utrikesdepartementet.

Hamas-ledaren Ismail Haniya utropade en "stor seger" samtidigt som palestinier började att summera kostnaderna för den enorma förödelsen i den fattiga kustremsan.

– Gud har givit oss en stor seger, inte för någon grupp eller parti eller område, utan för hela vårt folk, sade Haniya i ett tv-sänt tal.

– Vi har stoppat anfallet och fienden har misslyckats att uppnå något av sina mål, tillade han.

Israels premiärminister Ehud Olmert förklarade att landet avser att dra tillbaka soldaterna "så fort som möjligt".

Franske presidenten Nicolas Sarkozy hyllade Israels eldupphör. Men han tillade att det bara är "ett första steg" som måste följas av fler.

– Vi ska omedelbart kalla samman en stor internationell konferens för att skapa fred i år, sade Sarkozy.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela