Fritt fram för journalister i Gaza

Högsta domstolen i Israel slår fast att journalister får röra sig fritt när gränserna är öppna.


Söndagens utfall i den israeliska domstolen innebär att Gaza blir mer tillgängligt än innan invasionen av Gaza den 27 december.

Pressfrihet i Gaza

Högsta domstolen cementerade fast att gränserna till Gaza måste hållas öppna och får endast stängas om det finns risk för en överhängande fara. När gränserna hålls öppna har alltså journalister full tillgång till området, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

I november, samtidigt som vapenvilan med Hamas började brytas upp, införde Israel restriktioner för journalister. Friheten att ta sig in i Gaza förminskade ytterligare efter den 27 december i år när Israels armé inledde sin offensiv och ignorerade Högsta domstolens begäran att tillåta journalister att ta sig in i landet.

Vissa grupper anklagar Israel för att vilja vinkla kriget till dess fördel och menar att Israel har hindrat pressfriheten. En handfull israeliska tjänstemän har uppgett att de ville hindra utländska journalister tillträde eftersom de vara oroade att de skulle rapportera en ofördelaktig bild gentemot Israel.

Under kriget mot Hizbollah i Libanon 2006 fanns det inga restriktioner för journalister överhuvudtaget. Kritiker menade då att öppenheten inte gynnade Israel och resulterade i hatkampanjer mot israeliska militärer och ofördelaktiga rapporter.

åtalsimmunitet för alla israeliska soldater

Samtidigt uppgav den israeliske premiärministern Ehud Olmert att inga israeliska soldater ska kunna ställas för rätta för krigsförbrytelser.

–Befälhavare och soldater som skickades till Gaza måste få veta att de går fullständigt säkra från olika tribunaler och att Israel ska hjälpa dem och skydda dem, sade Olmert på söndagen enligt TT.

Han bekräftade att han utsett justitieminister Daniel Friedman att leda en ministerkommitté som ska "samordna Israels ansträngningar att erbjuda lagskydd för alla som deltog i operationen".

–Han kommer att formulera frågor och svar relaterade till de militära operationer, som självrättfärdiga människor... kan använda för att stämma officerare och soldater, sade Olmert.

Israel har redan förbjudit publiceringen av namn och bilder på de militära ledare som var med i Gaza, också det av rädsla för att de ska åtalas för krigsbrott.

FN kräver att ansvariga ställs till svars

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har krävt att de som är ansvariga för bombningarna av FN:s byggnader i de palestinska områdena ställs till svars och har anklagat Israel för överdrivet våld.

Se Channel fours sammanfattning av kriget och medierapporteringen kring det i en dokumentär. Här jämför de bland annat rapporteringen i USA, Europa och Mellanöstern.

Del 1:

Del 2:

Del 3:

Del 4:

Del 5:

Del 6:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.