Flera döda efter våldsamma kravaller

Brand i oroligheterna dödade 25 personer.


Brandmän hittade 25 förkolnade lik i ett plundrat varuhus i Madagaskars huvudstad på tisdagen, dagen efter det att demonstrationer mot presidenten urartat i våldsamma kravaller.

Den ohyggliga upptäckten gjordes i ett varuhus i huvudstaden Antananarivo i efterdyningarna av de politiska oroligheter som skakat staden. Branden bröt ut i måndags kväll under de regeringskritiska kravallerna.

– Det finns 25 förkolnade lik. De fastnade i elden och försökte fly till andra sidan gatan, men det fanns ingen utväg, sade en talesman för brandmyndigheten.

Andry Rajoelina

Protestledaren Andry Rajoelina meddelade tidigare på tisdagen att demonstrationerna mot president Marc Ravalomanana avbryts sedan en av Rajoelinas anhängare dödats. Han ändrade sig dock senare och uppmanade till att fridfulla demonstrationer skulle återupptas på onsdagen.

Rajoelina har lett en våg av demonstrationer mot regeringen efter det att landets ledning i förra månaden stängde ner hans tv-station sedan den sänt en intervju med den förre presidenten Didier Ratsiraka.

Den dödade demonstranten ska ha blivit skjuten i huvudet i måndags av vakter utanför presidentens privata tv-station MBS, som tillsammans med den statliga radions byggnad belägrades av arga demonstranter.

Rajoelina har varit en skarp kritiker av regeringen sedan han valdes till borgmästare 2007 och har vid upprepade tillfällen fördömt vad han anser är inskränkningar i friheten. I lördags uppmanade han till generalstrejk.

Presidenten manar till enighet

President Ravalomanana manade på tisdagen till nationell enighet och samtal med sin politiske huvudrival.

–Jag vädjar till folk att lugna ned sig. Vi måste lägga vår stolthet och våra egon åt sidan. Vi måste prata, sade Ravalomanana till den privata radiokanalen Antsiva.

–Om vi lyckas prata lovar jag att vi kommer vi komma fram till en snabb lösning, fortsatte Ravalomanana, uppger Al Jazeera.

Rajoelina förhöll sig dock kallsinnig och avvisade presidentens inbjudan.

–Först måste vi ställa soldaten som dödade en av mina anhängare inför rätta, sade han till samma radiokanal.

Minst 33 personer har mist livet i oroligheterna som började efter det att protester ägt rum under helgen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Byggföretaget får ny vd

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Halmstad

"På Slottsjordsvägen vid Tennishallen inträffar en olycka mellan en kvinnlig cyklist och en manlig bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

"Prata mer om relationer och sex med era barn"

Prata mer om relationer och sex med era barn. Det är uppmaningen från Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) efter att en ny undersökning visar att bara hälften av alla föräldrar gör det.