Stockholm

Obama talar ut om muslimska band

Presidenten talar ut om sina muslimska rötter under sin första intervju.


Läs mer

Barack Obama har valt att ge sin första intervju som president till den arabiska nyhetskanalen Al Arabiya, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Obama hade lovat att rikta fokus mot den muslimska världen inom de 100 första dagarna vid hans nya tjänst, och det blev journalisten Hisham Melhem som fick äran att intervjua presidenten.

– Vi kontaktade många av våra vänner inom och utanför den amerikanska administrationen. Och jag tror att det har varit diskussioner i Vita Huset huruvida presidenten nu bör närma sig situationen i den muslimska världen. Särskilt då Guantanamo stängts och trupperna börjat åka hem från Irak. Senare informerade de mig att den första intervjun skulle ges till Al Arabiya och till mig personligen, säger Melhem, enligt Al Arabiya.

Förändrad amerikansk inställning till Mellanöstern

Melhem menar att det var uppenbart att presidenten ville nå ut till araber och muslimer via Al Arabiya, och att han försökte förmedla att man hädanefter skulle närma sig konflikter i området på ett annat sätt, speciellt gällande Palestinakonflikten. Han försökte också väcka hopp om en förändrad amerikansk inställning till Mellanöstern.

Intervjun var även den första där Obama talade om sin muslimska bakgrund, då presidentens mellannamn är "Hussein".

– Jag har muslimer i min familj och jag har bott i muslimska länder, sade presidenten under intervjun.

Se del av intervjun här.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.