Stora protester i Madagaskar

Omkring 2 000 människor samlades för att protestera mot landets regering.


I Madagaskar samlades på lördagen omkring 2 000 människor i huvudstaden Antananarivos centrala delar för att protestera mot landets regering.

Flera av demonstranterna kastade stenar mot de säkerhetsstyrkor som kommenderats ut för att övervaka ordningen. Enligt en reporter från nyhetsbyrån AFP som är på plats i Antananarivo retirerade två lastbilar fullpackade med säkerhetspersonal sedan de hotats av en folkmassa.

Demonstranterna är klädda i orangea kepsar och t-tröjor med bilder på sin ledare, stadens borgmästare och oppositionsledaren Andry Rajoelina. Han väntas dessutom ansluta till demonstrationen senare under lördagen.

Oroligheterna började för en vecka sedan efter att Andry Rajoelina utlyst en generalstrejk i protest mot landets president Marc Ravalomananas, som han anser vara diktatorisk.

Den 34-årige Rajoelina - som tidigare bland annat varit diskjockey samt en driven affärsmän - är en omvittnat mycket skicklig talare, och han har nu seglat upp som den obestridde ledaren för oppositionen i landet.

I fredags förklarade den unge borgmästaren att hans mål var att leda landet under en tvåårig övergångsperiod för att bli av med den hänsynslösa Ravalomananas-regimen, samt för att förbereda för allmänna val om två år.

Uppgifterna om hur många som fått sätta livet till under oroligheterna på Madagaskar har de senaste dagarna varierat mellan knappt 70 och ändå upp till 100 människor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!