Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bush: Vi har inget val

Nyheter | 30/09/2008 15:50

Wall Street tappade en biljon dollar under måndagen.

Bush sade att måndagens kraftiga tapp på Wall Street motsvarar en biljon dollar - vilket är mer än det föreslagna krispaketet.

– Vi önskar att situationen var annorlunda, men vi står inte inför valet mellan ett regeringsingripande och en fri marknad, slog han fast. Kongressen måste agera snabbt och beslutsamt, vår ekonomi hänger på det.

Bush lovade att hans regering ska fortsätta att arbeta med kongressledamöterna de närmaste dagarna. Han sade också att många av de tillgångar, främst dåliga lån, som staten enligt lagförslaget ska köpa upp "sannolikt" kommer att gå upp i värde så småningom.

Representanthusets nej till krispaketet kopplas samman med valet om fem veckor, då många av ledamöterna ställer upp för omval. Det finns en allmänt spridd uppfattning bland amerikaner att det inte är skattebetalarna som ska behöva betala för Wall Streets misstag.

– Uppenbarligen förlorar de här killarna hellre hela ekonomin än ett val, sade David Obey, en demokrat från Wisconsin, till AFP.

Många amerikaner motsätter sig att de ska behöva stå för räkningen, i synnerhet de konservativa marknadsliberalerna. De ser räddningsplanen som socialistisk och fruktar att den för mer problem med sig längre fram.

Världens börser har skickats in i limbo men den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama manar till lugn.

– Jag är säker på att vi kommer att komma fram, men det blir lite skakigt på vägen dit, sade han vid ett tal i Colorado.

Republikanernas presidentkandidat John McCain sade vid ett tal i Iowa att "nu handlar det inte om att hitta en syndabock, nu handlar det om att lösa problemet". Sedan fortsatte han dock med att anklaga Obama för att ha fört in politik i räddningspaketsarbetet.

TT/Peder Broberg

Skrivet av: