G7 lovar att undvika protektionism

Ministrarna ska även försöka staka ut regler för finanssektorn.


När de rika G7-ländernas finansministrar samlades i Rom på lördagen lovade de att inte hemfalla åt protektionism i försöken att stabilisera världsekonomin och finansmarknaderna.

"Att stabilisera den globala ekonomin och finansmarknaderna förblir vår viktigaste uppgift", sades det i ett resolutionsutkast som nyhetsbyrån AFP läst.

Hittills "har vi gemensamt vidtagit exceptionella åtgärder för att möta dessa utmaningar", stod det också i utkastet. Men det framgick inte konkret vilka förslag som skulle behandlas under mötet.

"Vi bekräftar vår beslutsamhet att med gemensamma krafter använda alla de medel som står till förfogande för att främja tillväxten och arbetsmarknaden och att stärka den finansiella sektorn", skrev ministrarna.

Protektionism hot

I utkastet betonas också att protektionism, det vill säga att enskilda länder tillgriper åtgärder för att skydda sina egna intressen på andras bekostnad, är ett hot mot stabiliteten. Lägets allvar underströks i fredags av Internationella valutafondens (IMF) chef Dominique Strauss-Kahn, som konstaterade att de utvecklade ekonomierna befinner sig i "djup recession". Färska siffror visade samtidigt att eurozonens ekonomier gick tillbaka 1,5 procent under fjärde kvartalet 2008. EU i stort, och flera enskilda EU-länder, befinner sig också i recession, alltså att ekonomierna krymper. Ett av de hårdast drabbade länderna är G7-mötets värdnation Italien.

Enas om stimulans

Delegaterna från G7-länderna USA, Kanada, Japan, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien samt Ryssland ska försöka enas om lämpliga sätt att samordna sina ekonomiska stimulansåtgärder, kanske även staka ut nya regler för den globala finanssektorn. Det just antagna amerikanska stimulanspaketet väntades bli föremål för diskussion. USA:s finansminister Timothy Geithner kan räkna med att få redogöra för paketets detaljer. Italiens finansdepartement sade i ett särskilt uttalande inför mötet att man som ordförande skulle försöka nå en uppgörelse om "ett grundläggande regelverk" för finansreglering och att man även vill diskutera en tryggad livsmedelsförsörjning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.