Stockholm

Extremist-biskop ber påven om ursäkt

Men tar inte tillbaka sina uttalanden om förintelsen.


Läs mer

Den brittiske biskopen Richard Williamson, som kritiserats för sitt förnekade av Förintelsen, har bett påven om ursäkt, men tar inte tillbaka uttalanden han gjort för svensk tv.

I sin blogg skriver Williamson ett öppet brev till kardinalen Dario Castrillon Hoyos, som medlat mellan Vatikanen och det ultrakonservativa katolska brödraskapet S:t Pius X (SSPX). Han ber kardinalen och påven Benedictus XVI om ursäkt för de bekymmer som mediestormen efter hans uttalande i programmet Uppdrag granskning vållat, skriver brittiska mediebolaget BBC på sin hemsida.

I programmet sade Williamson bland annat att endast mellan 200 000 och 300 000 judar dödades under andra världskriget och att ingen av dem gasades ihjäl av nazisterna. Historikerna beräknar att runt sex miljoner judar dödades under Förintelsen.

Williamson nämner i bloggen inget om innehållet i det kontroversiella uttalandet. Däremot tackar han påven för att ha hävt bannlysningen av honom och tre andra biskopar inom SSPX. De bannlystes 1988 för sin aktivitet i prästbrödraskapet SSPX.

Det ultrakonservativa brödraskapet tar bland annat avstånd från det tidiga 1960-talets reformer inom den katolska kyrkan som godtog religionsfrihet och erkände judarna som de kristnas "äldre bröder".

Påvens hävande av bannlysningen har väckt starka protester inte minst bland judar i världen.

Biskop Richard Williamson förnekar förintelsen:

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.