Extremist-biskop ber påven om ursäkt

Men tar inte tillbaka sina uttalanden om förintelsen.


Den brittiske biskopen Richard Williamson, som kritiserats för sitt förnekade av Förintelsen, har bett påven om ursäkt, men tar inte tillbaka uttalanden han gjort för svensk tv.

I sin blogg skriver Williamson ett öppet brev till kardinalen Dario Castrillon Hoyos, som medlat mellan Vatikanen och det ultrakonservativa katolska brödraskapet S:t Pius X (SSPX). Han ber kardinalen och påven Benedictus XVI om ursäkt för de bekymmer som mediestormen efter hans uttalande i programmet Uppdrag granskning vållat, skriver brittiska mediebolaget BBC på sin hemsida.

I programmet sade Williamson bland annat att endast mellan 200 000 och 300 000 judar dödades under andra världskriget och att ingen av dem gasades ihjäl av nazisterna. Historikerna beräknar att runt sex miljoner judar dödades under Förintelsen.

Williamson nämner i bloggen inget om innehållet i det kontroversiella uttalandet. Däremot tackar han påven för att ha hävt bannlysningen av honom och tre andra biskopar inom SSPX. De bannlystes 1988 för sin aktivitet i prästbrödraskapet SSPX.

Det ultrakonservativa brödraskapet tar bland annat avstånd från det tidiga 1960-talets reformer inom den katolska kyrkan som godtog religionsfrihet och erkände judarna som de kristnas "äldre bröder".

Påvens hävande av bannlysningen har väckt starka protester inte minst bland judar i världen.

Biskop Richard Williamson förnekar förintelsen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.