Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hör autism och magbesvär ihop?

- 02/03/2009, 09:53 -

Forskare tvistar om ifall man kan motverka autism genom att lägga om sin diet.

Förändringar i en viss gen som påverkar produktionen av ett äggviteämne i magen och därigenom möjligen autism kan ha upptäckts, enligt SvD. Det har en forskargrupp från USC-universititet i Los Angeles och Vanderbilt-universtitetet i Texas kommit fram till.

De har undersökt 214 amerikanska familjer med ökad förekomst av autism och upptäckt en gen kallad MET.

Enligt dem kan en mutation på den genen förändra hur den producerar protein och detta kan i sin tur alltså ge både magproblem och autism. Enligt den norske forskaren Karl Reichelt kan den förändrade nedbrytningprocessen i magen leda till att restprodukter av icke-nedbrutna ämnen kan föras ut i blodet och vidare in i hjärnan.

Enligt dessa slutsatser skulle man alltså kunna lägga om sin diet och därmed minska risken för autism. Minskad konsumtion av bland annat bröd och mjölk ska tydligen vara bra.

Slutsatsen är dock kraftigt ifrågasatt av andra forskare.

Det finns ännu inga belägg för ett samband mellan autism och magbesvär, säger docent Peder Rasmussen i Göteborg. På samma sätt saknas bevis för att autistiska barn oftare skulle ha magproblem.

Skrivet av: