Bolivia vädjar

Denguefeber har blivit epidemi.


Bolivia har vädjat om internationellt stöd för att bekämpa en dengue-epidemi som redan har orsakat 22 dödsfall. Över 35 000 människor är smittade och antalet ökar från dag till dag, rapporterar Ekot.

Dengue är en malarialiknande febersjukdom som sprids av myggor. Stillastående vatten är den bästa grogrunden för dengue-myggans larver. Det är därför framförallt i fattiga områden utan avlopp och rinnande vatten som denguefebern sprids.

De senaste veckorna har det genomförts besprutnings- och rengöringskampanjer i de mest drabbade områdena, framförallt i den tropiska Santa Cruz-provinsen, där det finns flest smittade.

400 kubanska läkare har satts in och det har också kommit experter från Venezuela, Mexico, Spanien och andra länder. Men ändå tror man att epidemin kommer att fortsätta och myndigheterna räknar med att över 50 000 ska insjukna i mars.

– Det här är en ostoppbar sjukdom, utbrast Bolivias president Evo Morales när prognosen presenterades för honom, enligt Ekot.

Dengue-epidemier brukar med jämna mellanrum svepa genom de tropiska delarna av Latinamerika och det är alltid dom fattigaste områdena, där de hygieniska förhållandena är mest kritiska, som drabbas hårdast.

Den närmast föregående epidemin var i Paraguay för två år sedan då dog 17 människor och 27 000 smittades, siffror som redan nu överträffats i Bolivia.

Under helgen genomförs en obligatorisk städdag i hela Santa Cruz-provinsen då man räknar med att 2 000 ton sopor ska forslas bort och tiotusentals vattentankar besprutas. I en vädjan till det internationella samfundet har Bolivia sagt att man behöver ytterligare 20 miljoner kronor och 500 besprutningsutrustningar för att kunna bromsa epidemin, erfar Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!