Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Biståndsarbetare kidnappade i Darfur

- 12/03/2009, 19:30 -

Tre utländska hjälparbetare från Läkare utan gränser (MSF) är kidnappade.

Tre utländska hjälparbetare kidnappades på torsdagen i Sudans Darfur-region. Nu evakuerar Läkare utan gränser den personal som finns kvar i landet.

De tre hjälparbetarna, en kanadensisk sjuksköterska, en italiensk doktor och en fransk samordnare, fördes bort av beväpnade män från organisationens kontor i norra Darfur. Två lokalanställda kidnappades också men släpptes senare.

De kidnappade tillhör den belgiska grenen av Läkare utan gränser (MSF) och driver i Saraf Umra en klinik och ett apotek som används av tusentals människor.

Kidnappningen gör att MSF nu evakuerar all sin personal från Darfur.

Händelsen inträffar bara dagar efter att Sudan beordrade tretton hjälporganisationer att lämna landet sedan Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag väckte åtal mot Sudans president Omar al-Bashir för krigsförbrytelser i Darfur.

Khartum anklagar organisationerna för samarbete med ICC och säger att all verksamhet i landet nu ska tas över an sudanesiska hjälporganisationer.

Rebellgruppen JEM (Rörelsen för rättvisa och jämlikhet) som strider mot de regeringstrupper i Darfur gjorde på torsdagen ett uttalande där regeringstrogen arabisk milis pekades ut som ansvarig för kidnappningen av hjälparbetarna.

Skrivet av: