Kidnappade hjälparbetare släppta

Ingen lösesumma har betalats till kidnapparna, uppger Italiens utrikesminister.


De hjälparbetare från Läkare utan gränser (MSF) som kidnappades i onsdags i katastrofregionen Darfur släpptes på lördagen. Ingen lösesumma har betalats till kidnapparna, uppger Italiens utrikesminister.

I fredags uppgav MSF att de sudanesiska myndigheterna sagt att de fyra var fria, men det visade sig inte stämma.

Men på lördagen släpptes de till slut.

– Det är bekräftat, sade Ali Youssef Ahmed på utrikesdepartementet i Khartum.

– Vi har fått en direkt bekräftelse på att våra kollegor släppts, sade Erwin Van t'Land, talesman för den belgiska avdelningen av MSF som hjälparbetarna tillhör.

Senare visade sudanesisk tv när hjälparbetarna mottogs på en flygplats.

En italiensk läkare, en kanadensisk sjuksköterska, en fransk administratör och en lokalanställd sudanes fördes bort av beväpnade män i provinsen Norra Darfur. Dådet fick MSF att avbryta all verksamhet i det våldshärjade Darfur. Vem som låg bakom kidnappningen är fortfarande oklart.

– Ingen lösesumma har betalats. MSF har sagt det upprepade gånger. . . och vi som regering upprepar det, sade Italiens utrikesminister Franco Frattini.

Flera grenar av MSF och en rad andra hjälporganisationer tvingas lämna Sudan på uppmaning av regimen, en reaktion på att Internationella brottmålsdomstolen i Haag nyligen utfärdade en arresteringsorder mot president Omar al-Bashir.

Efter flera års våld har närmare tre miljoner människor drivits på flykt i Darfur, och de flesta av dem är beroende av nödhjälp.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!