Säkerhetsrådet i krismöte om Gaza

FN:s säkerhetsråd håller krissamtal i natt efter Israels bombningar i Gaza.


Medan Israels flygangrepp på Gazaremsan fortsätter och dödstalet växer håller FN:s säkerhetsråd krissamtal i natt. Libyen har begärt att rådet kräver av Israel att upphöra med angreppen.

FN:s säkerhetsråd samtalar om en libysk begäran om att Israel ska upphöra med sina flygangrepp i den palestinska Gazaremsan.

De 15 sändebuden i säkerhetsrådet diskutera först bakom stängda dörrar för att först bestämma huruvida de ska hålla ett formellt möte om de israeliska angreppen.

Israels krigsmakt förstärker samtidigt vid gränsen till Gaza. Den israeliska uppladdningen består av bland annat pansarförband, sade landets radio natten till söndagen.

En moské inne i staden Gaza har bombats och två människor dödats.

Uppgiften om moskéanfallet kom först från Hamas och har senare bekräftats av israeliska militären. Den hävdar att där förekommit "terroristaktiviteter". Militären säger att den visserligen försöker undvika anfalla religiösa anläggningar men att "ingen skyldig till attacker (mot Israel) finner fristad någonstans".

Lördagen blev palestiniernas blodigaste dag på 60 år. Enligt uppgifter från Gaza har minst 229 människor dött i de israeliska flygangreppen. Bland de senaste döda var två medlemmar i Hamas. Omkring 700 människor ska ha sårats.

Palestinierna besvarade anfallen med raketer in över Israel och en kvinna dödades vid ett sådant angrepp.

USA bytte ut ord EU, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Ryssland krävde att båda sidorna avbryter våldet.

Israels främsta allierade, USA, lade hela skulden för våldsexplosionen på Hamas. Ett fördömande uttalande omformulerades dock under dagen. Den snart avgående utrikesministern Condoleezza Rice sade först att "USA fördömer starkt de upprepade raket- och granatanfallen" mot Israel. Senare på lördagen bytte utrikesdepartementet i Washington ut "USA" mot "vi" i ett nytt uttalande. UD tillade dessutom att "USA uppmanar alla berörda att skydda oskyldiga liv och att uppmärksamma de humanitära behoven hos Gazas folk".

Arabförbundet å andra sidan sade att Israel bär skulden. Förbundet sade att det är krigsbrott att inte skydda civilas liv.

Öppningar till Gaza

EU begärde att alla gränsövergångar öppnas till Gaza så att leveranser av bistånd och bränsle kan återupptas liksom att humanitära organisationer, journalister och diplomater får fritt tillträde till området. Sändebudet i Mellanöstern, Storbritanniens förra premiärminister Tony Blair, beklagade den "tragiska förlusten av liv". Han krävde en "ny Gazastrategi som återför området till Palestinska myndighetens lagliga styre på ett sätt som gör slut på förluster och fullständigt skyddar Israels säkerhet".

Demonstrationer mot de israeliska anfallen förekom i många huvudstäder, bland andra Istanbul, Paris, Stockholm och Rabat - liksom även i Tel Aviv.

Protester i Israel Israeler kräver att de israeliska attackerna upphör, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB från Tel Aviv. 300 vänsteranhängare samlades i protest utanför försvarsdepartementet. De hade marscherat genom stadens gator med slagord som "Israels regering begår krigshandlingar" och "nej till krig, ja till fred".

Israel inledde anfallen under lördagen efter att ha förvarnat i flera dagar om vedergällning för Hamas raketanfall den senaste veckan, sedan den palestinska organisationen sagt upp vapenvilan. Israels försvarsminister Ehud Barak kommenterade situationen med att "det finns en tid för frid och en tid för strid. Nu är det en tid för strid".

Premiärminister Ehud Olmert sade att det kan dröja innan Israel är färdigt.

Hamas ledare i exil Khaled Meshaal krävde en tredje palestinsk intifada (uppror) och självmordsattackerna på Israel återupptas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!