Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bojkottländer manas godta rasismtext

Nyheter | 22/04/2009 12:47

Human Rights Watch uppmanar länderna som bojkottade FN-mötet att ansluta sig till slutdeklaration.

De tio länder som uteblev från FN:s rasismkonferens i Genve bör ansluta sig till mötets slutdeklaration om åtgärder mot rasism, sade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) på onsdagen.

Länder som bojkottade konferensen av farhågor för att den skulle uppamma hat bör bli lugnade av denna deklaration och sluta upp i det globala samförståndet mot rasism, sade Juliette de Rivero på HRW i Genve.

Om de gör så ser de till att konferensen kommer att bli ihågkommen mer för kampen mot rasism än för vad Irans president Mahmoud Ahmadinejad sade i talarstolen, tillade hon. Ahmadinejads utfall mot Israel föranledde EU:s delegater att lämna salen men sedan återkomma till mötet.

De tio stater som redan på förhand beslöt att bojkotta rasismkonferensen var Israel, USA, Tyskland, Italien, Kanada, Australien, Nederländerna, Polen, Nederländerna och Nya Zeeland. Tjeckien, EU-ordförande detta halvår, lämnade mötet för gott under Ahmadinejads tal.

Skrivet av: