Demjanjuks utvisning stoppad igen

- 15/04/2009, 06:59 -

En domstol har tillfälligt stoppat deportationen av den nazistiske lägervakten.

En amerikansk appellationsdomstol har stoppat deportationen av den misstänkte nazistiske lägervakten John Demjanjuk bara timmar innan han skulle sättas på ett plan till Tyskland och rättegång.

Demjanjuk har släppts och återvänt hem till Ohio, rapporterade lokala medier på tisdagskvällen.

Tidigare på dagen greps han i sitt hem av federala poliser. Efter en läkarkontroll och ett samtal med en präst fördes han i rullstol ut till en väntande bil. Meningen var att 89-åringen omgående skulle sättas på ett flygplan till München. Där är han åtalad för medverkan till mord på 29 000 judiska fångar 1943 i dödslägret Sobibor i det då nazistiskt ockuperade Polen.

Men Demjanjuks son har i Cincinnatis appellationsdomstol begärt att deportationen ska skjutas upp och att ärendet ska omprövas, eftersom han anser att fadern är för bräcklig föra att skickas till Tyskland.

Två domare i domstolen gav då order om att Demjanjuk inte ska sändas iväg förrän domstolen övervägt om han förtjänar ett nytt förhör. Åklagarna anser att saken inte ska prövas på nytt.

Demjanjuk skulle ha deporterats redan den 5 april men fick då uppskov i sista stund med hänvisning till diverse hälsoproblem. I förra veckan gav amerikanska Migrationsöverdomstolen klartecken till att utvisningen kunde genomföras.

Demjanjuk, som länge arbetade i en bilfabrik, nekar till att ha deltagit i Förintelsen. Han säger att han inkallades till ryska armén 1941, greps av tyskarna året därpå och var krigsfånge fram till 1944.

Skrivet av: