Nilla Fischers jagar en Champions League-plats. Arkivbild.
Nilla Fischers jagar en Champions League-plats. Arkivbild. - Foto: TT

Här är all fakta inför helgens fotbollsdramatik

Säkrar Häcken det första historiska SM-guldet på herrsidan?Kan Halmstad bryta den negativa trenden och fixa en allsvensk plats?Och vilka lag tar de återstående Champions League-platserna i damallsvenskan?Här är allt inför helgens fotbollsdramatik.


+ Herrallsvenskan

Häckenspelarna har allt i sina egna händer och kan avgöra på lokalrivalen IFK Göteborgs hemmaplan på söndag. Det enda som krävs för att Hisingen ska få sitt första herrguld i fotboll är en poäng.

Bakom Häcken finns bara en klubb som är på guldjakt: Djurgården. Om Stockholmslaget ska lyckas krävs det maximala poäng, sex, i de avslutande två omgångarna samtidigt som Häcken får noll.

Häcken och Djurgården har redan säkrat Europaspel, men kring tredjeplatsen som också ger äventyr utanför landets gränser finns fortfarande flera lag med i jakten. Hammarby är trea nu och jagas närmast av Kalmar FF – två lag som ställs mot varandra på Tele2 arena på söndag – och även AIK finns med där men Solnaklubbens möjligheter är betydligt mindre än smålänningarnas.

I botten är Gif Sundsvall och Helsingborg redan klara för spel i superettan. Däremot lever kampen om att undvika kvalplats, som Varberg har inför den kommande omgången. Närmast i den duellen: Degerfors.

Kommande matcher: Degerfors–Värnamo (15.00 på lördag), Gif Sundsvall–Sirius, IFK Göteborg–Häcken, Mjällby–AIK (alla 15.00 på söndag), Varberg–Malmö FF, Hammarby–Kalmar FF (båda 17.30 på söndag). Matcherna på måndag: Elfsborg–Helsingborg (19.00), IFK Norrköping–Djurgården (19.10).

Glädje i Brommapojkarna efter att ha avancerat till allsvenskan. Arkivbild.

+ Superettan

Jojo-laget Brommapojkarna är klart för allsvenskan – igen. Halmstad har greppet om den andra direktplatsen och kan säkra uppflyttning i bortamötet med AFC Eskilstuna. En poäng räcker. Öster jagar, fem poäng bakom, och får nog fokusera på att säkra kvalplatsen. För det krävs minst en poäng i näst sista omgången mot Norrby. Eller det att fyran Skövde tappar poäng mot Örgryte.

I botten riskerar riskerar Dalkurd, Östersund och Norrby att åka ur serien.

Kommande matcher: Norrby–Öster, Brage–Västerås SK, Örgryte–Skövde (13.00 på lördag), Örebro–Landskrona, Utsikten–Östersund, AFC Eskilstuna–Halmstad (alla 15.00). Matcherna på söndag: Dalkurd–Jönköping S (13.00), Trelleborg–Brommapojkarna (15.00).

Rosengård vann mot Kristianstad och dagen efter var SM-guldet säkrat – vilket ledde till att de firade under träningen. Arkivbild.

+ Damallsvenskan

Rosengård har säkrat SM-guldet. Häcken, Linköping, som båda har 53 poäng, och fyran Kristianstad på 49 poäng gör upp om de återstående Champions League-placeringarna.

För att nå Europa krävs topp tre-placeringar.

I botten kan AIK och BP som bäst nå kvalplats – där Umeå IK just nu befinner sig – men det kommer att krävas något alldeles extra. AIK har åtta poäng, BP nio, Umeå tolv – och det återstår bara två omgångar.

Kommande matcher: Linköping–Kristianstad (18.00 på fredagen), Umeå IK–BP (13.00 på lördag), Hammarby–Kif Örebro (15.00), Piteå–Vittsjö (13.00 på söndag), IFK Kalmar–Eskilstuna (15.00), Rosengård–Djurgården (19.00 på måndag), Häcken–AIK (19.00).

+ Elitettan

Växjö är ett allsvenskt lag nästa säsong. Klubben toppar tabellen på ointagliga 62 poäng med två omgångar kvar att spela. Desto tajtare är det kring den andra direktplatsen till finrummet och placeringen som ger kvalchans.

IFK Norrköping är inför avslutningen tvåa på 54 poäng men jagas av IK Uppsala och Alingsås FC, båda på 52.

Kommande matcher: IFK Norrköping–Bergdalen, Bromölla–Team TG, IK Uppsala–Mallbacken, Jitex–Rävåsen, Sundsvall DFF–Gamla Upsala, Växjö–Alingsås FC (alla 15.00 på lördag), Älvsjö–Lidköping (15.00 på söndag).

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark högt upp i Texas

1 timme sedan

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.