Stockholm

Sverige vann årets sista landskamp: "Fick svar"

De svenska spelarna jublar efter Emil Forsbergs 1–0-mål.
De svenska spelarna jublar efter Emil Forsbergs 1–0-mål. Foto: TT

2–0-segern mot Algeriet i Malmö var svenska herrlandslagets andra vinst inom loppet av fyra dagar. Triumferna under årets sista landslagssamling spred lite ljus över ett i övrigt dystert blågult år.Med de här två vinsterna har vi någonting att bygga på, säger mittfältaren Emil Forsberg till TT.


Fakta: Sveriges landslagsschema 2023

Kvalspelet till fotbolls-EM i Tyskland 2024 kommer att vara i fokus under herrlandslagets kommande år. Tidigare i höst lottades Sverige in i samma kvalgrupp som stornationen Belgien samt duktiga Österrike. Även Estland samt Azerbajdzjan kommer att utmana Blågult om platserna i EM-slutspelet. Ettan samt tvåan i gruppens sluttabell är EM-klara. Det lag som blir trea får chansen att nå EM via playoff som spelas i mars 2024.

Sveriges matcher i kvalet till EM i Tyskland 2024:

24/3: Sverige-Belgien

27/3: Sverige-Azerbajdzjan

20/6: Österrike-Sverige

9/9: Estland-Sverige

12/9: Sverige-Österrike

16/10: Belgien-Sverige

16/11: Azerbajdzjan-Sverige

19/11: Sverige-Estland

Januariturnén, där den svenska truppen mestadels brukar bestå av allsvenska spelare, har vid två tillfällen ställts in på grund av pandemin. I början av nästa år kommer januariturnén tillbaka. Även träningslandskamper kan komma att tillföras herrlandslagets spelprogram under 2023.

Missat VM-slutspel samt nedflyttning till Nations Leagues C-grupp är konkreta facit på svenska herrlandslagets svaga fotbollsprestationer under 2022. Lördagskvällens landskamp var i sak betydelselös, men den svenska prestationen denna kylslagna afton i Malmö gav blågula supportrar hopp om ett ljusare 2023.

Jämfört med laguppställningen i segermatchen mot Mexiko senast var målvakten Robin Olsen samt Emil Forsberg, Kristoffer Olsson och Viktor Claesson tillbaka i blågults startelva. Mittfältaren Samuel Gustafson samt högerbacken Emil Holm, som gjorde sin respektive A-landslagsdebut mot Mexiko, fick båda förnyat förtroende.

Sverige fortsatte på den inslagna vägen från segermatchen mot Mexiko i form av att visa upp ett välorganiserat försvarsspel. I den första halvlekens slutskede växlade blågult även upp offensiven och banade väg för ett lyckosamt slut på landslagsåret.

Forsberg satte straff

En av Algeriets spelare tilldömdes ett rött kort efter cirka en halvtimme och i avslutningen av första halvlek fick Sverige en straffspark. Emil Forsberg klev fram och rullade in 1–0 till Sverige i det som blev halvlekens sista aktion.

— Det känns bra. Vi fick svaren som vi ville ha, jag tycker vi är kompakta och bra, säger Emil Forsberg.

Andra halvlek hann inte mer än starta förrän Viktor Claesson ökade på Sveriges ledning.

— Det funkade bra, säger Claesson om sin släpande anfallsroll bredvid Viktor Gyökeres.

Efter Claessons mål kontrollerade Blågult tillställningen ända in i kaklet.

— Väldigt roligt att vi fick med oss två segrar från den här samlingen, säger svenske lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf.

I mars startar kvalspelet till EM i Tyskland 2024 med hemmamatch mot Belgien.

— Det ska bli roligt, det är då vi ska vara som bäst, säger Emil Forsberg.

Insatsen mot Algeriet ingav hopp inför det som komma skall.

— Jag tycker vi kan ta med oss mycket, speciellt försvarsspelet. Vi vet att vi är ett duktigt fotbollslag. Vi försöker ta med oss de här segrarna och jobbar vidare, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Noterbart är att mittbacken Aiham Ousou, till vardags i tjeckiska Slavia Prag, begick a-landslagsdebut när han ersatte just Nilsson Lindelöf i paus.

— Varje spelare som kommit hit, som är lite ny, har förstått uppgiften och hur vi vill spela. Det är viktigt, man blir glad, säger Emil Forsberg om de svenska debutanternas insatser under samlingen.

Ordningsvakter jagar en planstormare.

Planstormning

I matchens slutskede tog sig flera algeriska supportrar in på planen.

— Självklart tråkigt, säger förbundskapten Janne Andersson.

— Det är lite tråkigt, men samtidigt är det mycket känslor när man får se sina idoler live, säger Emil Forsberg.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.