Häcken går in som regerande mästare. Arkivbild.
Häcken går in som regerande mästare. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse/TT

Allsvenskan börjar – här är snackisarna

Avgörande VAR-fråga, Mjällbys sociala medier-fenomen och ökade klyftor.Här är de hetaste snackisarna inför säsongen.


Fakta: Premiärmgången

Lördag: Malmö FF–Kalmar FF (15.00), Djurgården–Brommapojkarna (17.30).

Söndag: IFK Norrköping–Sirius, Hammarby–Degerfors (båda 15.00), Halmstad–AIK, IFK Göteborg–Värnamo (båda 17.30).

Måndag: Mjällby–Varberg, Elfsborg–Häcken (båda 19.00).

+ Klarar Rydström pressen?

2022 blev ett fiasko för mesta mästarlaget när man slutade sjua i tabellen. 2023 började inte heller bra då MFF åkte ut i kvartsfinalen av svenska cupen mot Djurgården och därmed missar Europaspel. Malmö har alltså endast allsvenskan att fokusera på och allt annat än guld vore ännu ett misslyckande.

Nye tränaren Henrik Rydström, som gjort succé i först Sirius och senast i Kalmar FF, är väl medveten om att pressen är stenhård och att tålamod i Malmö inte existerar.

Nu är det upp till bevis för Rydström.

Malmös Lasse Nielsen (vänster) och Hugo Larsson (höger) söker revansch. Arkivbild.

+ Klyftorna ökar – de rikare blir rikare

Kort går det att konstatera att de största klubbarna mår bra. De rika blir rikare och klyftorna till de mindre klubbarna ökar. Malmö FF omsatte drygt 588 miljoner kronor 2022 – jämfört med Varbergs 55 miljoner. Det visar rapporten "Hur mår svensk elitfotboll 2022" som kom i veckan.

Europaspelet och spelarförsäljningar är avgörande. Malmö och Djurgården fick 198 respektive 85 miljoner 2022 från Uefa för cupspelet.

De allsvenska klubbarnas intäkter från spelarförsäljningar nästan dubblerades – från 282 miljoner 2021 till 560 miljoner kronor 2022. Många klubbar hade annars gått back om det inte vore för just spelarförsäljningar. Till exempel sålde AIK talangen Amar Abdirahman Ahmed för 40 miljoner kronor till franska Ligue 1-klubben Troyes.

+ Häcken guldfavorit?

Vem som vinner SM-guldet är inte givet. Experter är tudelade och många menar att Europaspelet kommer att ställa till det för den regerande mästaren Häcken. Med tanke på att Malmö inte har något annat att spela för kommer uppdraget att försvara bucklan vara extremt svårt. Lägg därtill Djurgården som har byggt upp en slagkraftig trupp där man värvade bland andra Carlos Moros Gracia, 17-årige talangen Lucas Bergvall och poängmaskinen Oliver Berg.

Häckens tränare Per-Mathias Høgmo jublar efter att ha säkrat SM-guldet. Arkivbild.

+ Nystart för Mellbergs tränarkarriär?

Olof Mellberg gjorde succé när han ledde BP från division 1 till allsvenskan på två år innan han lämnade 2017. Sedan dess har tränarkarriären dalat. 2020 misslyckades den förre landslagsbacken med att hålla kvar Helsingborg i allsvenskan och avgick. I nykomlingen BP delar Olof Mellberg huvudansvaret med Andreas Engelmark.

+ Kaos i Göteborg

Det kanske är mer vanligt numera – att det råder kaos i IFK Göteborg. Tre tränare på tre år osar inte långsiktighet. Först Poya Asbaghi, sedan Roland Nilsson och i början på mars Mikael Stahre – alla har fått kicken och lägg därtill sportchefen Pontus Farnerud som lämnade vintern 2022.

När allsvenskan nu drar i gång står "Blåvitt" utan tränare och utan sportchef – allt ansvar bär klubbdirektören Håkan Mild. När IFK Göteborg spelar premiärmatchen mot Värnamo på söndag leds laget av Stahres tidigare assisterande, Alexander Tengryd och William Lundin.

Mikael Stahre fick sparken av IFK Göteborg. Arkivbild.

+ Ingen allsvensk fotboll norr om Uppsala

Fotbollen i Norrland mår inte bra. Allsvenskan 2023 kommer inte att spelas norr om Uppsala och attraktionskraften minskar drastiskt. I en färsk rapport som Svenska fotbollförbundet publicerat står det att antalet manliga elitspelare som kommer från Norrland har mer än halverats sedan 2000-talets början. Från Stockholm har däremot antalet spelare mer än dubblerats.

Gif Sundsvall (i blått) degraderades från allsvenskan 2022. Arkivbild.

Sett till ytan täcker Norrlands nio landskap 60 procent av Sverige – ändå tycks största problemet vara brist på fotbollsplaner där man hänvisas till att spela utomhus – oavsett väder.

+ Sista säsongen utan VAR?

I höst kommer representanter från Svenska fotbollförbundet (SvFF) att fatta ett beslut om att eventuellt införa VAR. I dag används tekniken i 30 av de 31 högst rankade europeiska ligorna på herrsidan – allsvenskan är undantaget.

VAR delar beslutsfattare, fotbollsspelare och supportrar – som tydligt sagt nej till införandet. Å ena sidan menar man att om Sverige ska kunna konkurrera internationellt så är VAR ett måste. Å andra sidan tycks upplevelsen och känslorna i stundens hetta försvinna.

Om SvFF säger ja till VAR kommer det ta åtminstone ett år tills dess att det kan användas på arenorna. Notan skulle uppskattningsvis ligga på 13-15 miljoner kronor per år.

+ Mjällbys sociala medier-succé

Små resurser leder oftast till mästerverk. Mjällby har under vintern ägt sociala medier. Laget från Listerlandet i Sölvesborg tar till kreativa sätt när de presenterar en spelare. Runt en miljon har sett presentationsvideon på Twitter när klubben gjorde klart med Alexander Johansson. I filmen svajpar sportchefen Hasse Larsson mellan olika fotbollsspelare – väldigt likt dejtingappen Tinder.

Fortsättning lär följa – speciellt med tanke på att Mjällby är en match (finalen i Svenska cupen mot Häcken) i från att spela i Europa.

Mjällbys Alexander Johansson (höger) har Europachans. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
/
/
AIK
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!