I dag är det höstdagjämning 2022 – har du koll på hur det funkar?
I dag är det höstdagjämning 2022 – har du koll på hur det funkar? - Foto: Fredrik Sandberg/Janerik Henriksson/TT

I dag är det höstdagjämning – vad betyder det egentligen?

Två gånger om året infaller vår- och höstdagjämningen. Har du koll på varför dagen infaller – och hur den hänger ihop med solen?


Nu när hösten, mörkret och kylan smyger sig på är det många som griper efter halmstrån för att hitta höjdpunkter i tillvaron. Känns Halloween för långt bort? Då kan idag, 23 september, vara en glädjens dag för dig.

Idag är det nämligen höstdagjämning 2022 – och det är fritt fram att fira för den som vill. Men vad innebär det egentligen?

Vad är höstdagjämning?

På samma sätt som att vårdagjämningen infaller vid det ögonblick solens centrum passerar himmelsekvatorn på sin väg norrut, så inträffar höstdagjämningen när solen passerar punkten söderut. Då är dag och natt nästintill lika långa på hela jorden.

Efter höstdagjämningen blir dagen längre på södra halvklotet än på norra halvklotet.

Nu är det dessutom meteorologisk höst i stora delar av Sverige – läs mer om fenomenet här.

Höstdagjämning 2022 inträffar 23 september - men datumen varierar

Det finns inget entydigt datum för när höstdagjämningen infaller varje år. Vid skottår och året som följer därefter inträffar det den 22 september. År tre och fyra på skottårscykeln infaller det den 23 september – likt i år, 2022. 

Från och med 2042 kommer höstdagjämningen infalla den 22 september även det tredje året efter skottår, men politiska beslut kan tidigarelägga detta. Det beror på hur reglerna för normal- och sommartid blir i framtiden.

Här kan du läsa mer om vintertid 2022, och när det infaller.

Varför infaller höstdagjämning på olika datum?

Ja – varför varierar egentligen datumet och tiden för vår- och höstdagjämningen? På sin hemsida skriver SMHI att det hela beror på skottårscykeln och faktumet att jorden har olika tidzoner.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!