Coops butiker är återigen öppna.
Coops butiker är återigen öppna. - Foto: Ali Lorestani/TT

Efter it-attacken: Alla Coops butiker har öppnat igen

Nu har alla Coop-butiker runt om i landet öppnat igen efter cyberattackerna mot en av deras leverantörer.


I ett pressmeddelande skriver Coop att de nu har öppnat alla matbutiker runt om i landet igen, efter den långdragna it-attacken.

600 miljoner i bitcoin

Cyberattacken var riktad mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, som är leverantör till Visma Esscom, som i sin tur är Coops leverantör. Ansvariga visade sig vara den välkända hackergruppen Revil, som krävde drygt 600 miljoner kronor i kryptovaluta för att Kaseya skulle återfå kontroll över sitt system igen, något Nyheter24 rapporterade om här.

"Heroiska insatser"

I pressmeddelandet skriver Coop att de haft tekniker som jobbat skift för att lösa problemet, samtidigt som de lanserat sin Scan & Pay-app för att låta kunderna handla ändå.

– Vi kan konstatera att vi har tagit oss igenom den här krisen tillsammans - medarbetare, kunder och medlemmar - i enlighet med den kooperativa modellen. Vi har sett heroiska insatser över hela landet som möjliggjort öppnandet av våra butiker i rekordfart, säger Magnus Johansson, vd Coop Sverige.

"Begränsad period"

Företaget meddelar dessutom att de nu kommer arbeta för att optimera kapaciteten vid kassorna i butikerna, men att de kommer vara begränsade under en period i utvalda butiker.

"Vissa betalmöjligheter som Shop-Express och Snabbkassa kommer under en begränsad period inte vara möjliga i vissa butiker. Även dessa uppdateras i snabb takt och möjligheten att använda Scan & Pay finns alltså redan i många butiker runt om i landet", meddelar de.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!