Skyddsrum och krislager
Västerås har nu byggt upp ett topphemligt krislager med mat. - Foto: Adam Wrafter/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Staden med topphemligt krislager – så länge räcker maten

Det finns inget statligt lager med mat. Däremot har man i Västerås nu byggt upp ett topphemligt krislager. Planen som staden har tagit fram är till för att kunna mätta stadens mest sårbara invånare i händelse av kris eller krig.


Skulle kriget hastigt komma till Sverige finns det inget statligt lager med mat till befolkningen. I december varnade Livsmedelsverket i en rapport för att svält i Sverige är en potentiell risk. Detta om vi skulle utsättas för ett väpnat angrepp, vid höjd beredskap eller vid en säkerhetspolitisk kris i vårt närområde, enligt Aftonbladet. 

Så länge räcker Sveriges mat – vid kris eller krig

Matkedjornas egna lager är i princip de enda som finns i Sverige. I övrigt finns det inga civila beredskapslager med mat eller andra förnödenheter. Lagren är inte heller särskilt stora. Skulle mattransporter helt skäras av håller dess innehåll i tio till tolv dagar i genomsnitt, säger Livsmedelsverket till DN

Finland har kvar sina beredskapslager i form av förråd med mat, sjukvårdsutrusning och olja gömd på hemliga platser. Något som Sverige skrotade runt millennieskiftet. 

– Finland behöll sin hemförsäkring, medan vi sa upp vår, säger Daniel K Jonsson, forskare vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, till Aftonbladet. 

"Blir extra sårbara"

Sveriges självförsörjning av mat är även betydligt lägre i dag än då. 

– Om vi hamnar i en utdragen kris med krig i Europa och stora störningar i internationella leveranskedjor blir vi extra sårbara, säger Camilla Eriksson, forskare och expert på försörjningsberedskap vid FOI.

Foto: Anders Wiklund/TT

"Guldreserven" – hemliga matlagret i Västerås

I Västerås har man nu tagit fram en plan för en potentiell kris samt ifall matleveranser till staden stryps – och byggt upp ett topphemligt krislager, kallat “guldreserven”, något som Aftonbladet har rapporterat om. 

Förrådet innehåller frystorkad mat som ska räcka i sju dagar för de sköraste invånarna – på förskolor, skolor, äldreboende samt de med försörjningsstöd. 

Elgeneratorer och vattentankar har köpts in till skolkök i staden där maten kommer tillagas. 

– Det görs väldigt många utredningar på myndigheterna. Det går för långsamt, vi kan ju inte äta papper om kriget kommer, säger Jonas Ahlström, riskingenjör på Västerås stad, till tidningen. 

Livsmedelsverket: Ett behov av beredskapslager

En särskild utredare ska nu utreda vilken myndighet som ska ansvara för att det finns basvaror i Sverige. En utredning som förväntas stå klar i maj 2023. 

Pär Aleljung, beredskapsanläggare på Livsmedelsverket, säger till Aftonbladet att han hoppas att man genom utredningen kommer fram till ett behov av någon form av beredskapslager – en fråga som har lyfts av flera myndigheter under flera års tid.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!