Alexa Smagala, 19, förlorade sin pappa Stan i terrorattacken den 11 september 2001.
Alexa Smagala, 19, förlorade sin pappa Stan i terrorattacken den 11 september 2001. - Foto: Foto: Privat

Alexa, 19, förlorade sin pappa vid 9/11: "En del av mig saknas"

Brandmannen Stan Smagala, 36, skulle inte ha jobbat den 11 september 2001. Men för att kunna närvara vid sin gravida frus ultraljud dagen därpå tog han skiftet som skulle leda fram till hans död inuti World Trade Center.
– En del av mig saknas, säger hans dotter Alexa, 19, som föddes fyra månader efter terrordåden, till Nyheter24.


På lördagen har det gått 20 år sedan Stanley "Stan" Magala, 36, tillsammans med tusentals andra, miste livet i terrordåden den 11 september 2001.

Vid brandstationen i Brooklyn, där Stan jobbade under flera års tid, kommer Alexa Smagala, 19, och hennes familj att samlas för att minnas den make och pappa de förlorade i attackerna som skakade en hel värld.

"Pappa skulle inte ha jobbat 11 september"

När flygplanen, som kapats av terrorister från al-Qaida, flög in i World Trade Center var Stan och hans arbetslag snabbt på plats vid de brinnande tornen.

– Min pappa skulle egentligen inte ha jobbat den 11 september. Han skulle ha jobbat den 12 september, men min mamma hade ett ultraljud då och ville inte gå ensam, säger Alexa till Nyheter24 och fortsätter:

Brandmannen Stanley "Stan" Smagala. Foto: Privat

– Så han bytte skift till den 11 september istället.

Väl på plats var Stan en av de som tog sig in i det södra tornet för att rädda personerna från den dödliga röken.

– Då och då rapporterade de in vilket våningsplan de var på och den sista gången de gjorde en inrapportering var på våning 40. Sedan kollapsade tornet, berättar Alexa.

"Vi delar ett speciellt band"

Fyra månader efter attackerna och Stans död, i januari 2002, föddes Alexa. 

Hennes uppväxt präglades till stor del av familjens trauma, och den numera 19 år gamla tjejen beskriver en stor saknad – trots att hon aldrig hann träffa sin pappa.

– Det känns som om att en del av mig saknas, som jag aldrig kommer att få tillbaka, säger hon och fortsätter:

Alexa som liten, iförd sin pappas uniform. Foto: Privat

– Alla säger att vi är så lika, vilket gör att det känns som att vi delar ett speciellt band med varandra ändå.

"Jag var livrädd"

Traumat lämnade också spår på Alexas psykiska välmående som barn.

– Jag hade mycket ångest när jag växte upp, särskilt separationsångest från min mamma. Jag hade en fas då jag var livrädd att något liknande skulle hända henne och att jag skulle bli ensam kvar.

Alexa vid pappans minnessten. Foto: Privat

Samtidigt beskriver hon hur hon dragit flera lärdomar av pappans död.

– Jag lärde mig att vara stark och att hantera tragedier och förluster, vilket alla förstås upplever någon gång, men de flesta gör det inte i en så ung ålder. 

"Det sista som finns kvar av min pappa"

Numera studerar Alexa vid University of Central Florida, och lever sitt liv som vilken amerikansk 19-åring som helst. Men på årsdagen för terrordåden återvänder hon hem.

– Jag kommer att åka tillbaka hem till New York och spendera tid med min familj och hedra min pappas minne, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

Alexa idag. Foto: Privat

– Jag har blivit lite utav hjärtat av familjen just den dagen eftersom jag är det sista som finns kvar av min pappa på jorden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!