Tisdag 5 Jul
Stockholm

#metoo / Me too

Hashtaggen Metoo fick stor uppståndelse hösten 2017 i och med att skådespelaren Alyssa Milano pekade ut hollywoodprofilen och producenten Harvey Weinstein som sexförbrytare. I och med detta uppmanade Milano sina följare på Twitter att under #metoo dela med sig av egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Det ursprungliga syfte Milano hade med Metoo var att synliggöra ett samhällsproblem rörande sexuella övergrepp.

Metoo som hashtag och medial företeelse spred sig snabbt till Sverige. Journalisten Cissi Wallin var en av de första kända personerna som hakade på och berättade om hur hon också utsatts för sexuella övergrepp. 

Efter detta följde en våg av berättelse om hur kvinnor utsatts. Kvinnor från olika branscher i Sverige gick ihop och publicerade upprop emot sexistiskt beteende, trakasserier och våldtäkter om de och andra utsatts för. Bland annat gick 703 svenska skådespelare ut under hashtaggen #tystnadtagning som en del av metoo-rörelsen. 


#Metoo
Hundratusentals berättelser om hur kvinnor blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp bidrog till omfattande uppmärksamhet i media hösten 2017. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.