Mercedes CLK GTR Roadster
Denna Mercedes-Benz CLK GTR Roadster var en av de bilar som slog rekord under auktionen. - Foto: Neil Fraser/RM Sotheby's

Rekord: Bilar auktionerade för 626 miljoner i Las Vegas

Formel 1-loppet i Las Vegas gick av stapeln den näst sista helgen i november. I samma veva passade det exklusiva auktionshuset RM Sotheby’s på att auktionera ut en hel del motorsportrelaterat ögongodis. Resultatet blev tre separata världsrekord.


Auktionsfirman RM Sotheby’s fokuserar primärt på att sälja bilar och är världens största auktionsverk för klassiska åkdon.

Under 2022 sålde man bilar för 9 miljarder kronor och år således marknadsledande inom sitt segment.

Anpassat för arenan

RM Sotheby’s filosofi är att utbudet i varje auktion ska vara inspirerat av arenan där bilarna säljs.

Auktionen under F1-helgen i Las Vegas var inget undantag, och det fanns således en hel del motorsportrelaterade bilar bland objekten.

Ett av dessa var den första F1-bilen som Lewis Hamilton vann ett Grand Prix med för Mercedes-stallet – en 2013 års Mercedes-AMG Petronas F1 W04.

Rekorden haglar

Förväntningen var att den ovan nämnda Formel 1-bilen skulle slå rekord, och exakt så blev det.

Slutpriset blev 18 815 000 amerikanska dollar, motsvarande 196 miljoner svenska kronor, vilket är rekord för moderna Formel 1-bilar.

Lewis Hamiltons gamla F1 bil gick för nästan 200 miljoner. Foto: Alex Penfold/RM Sotheby's

Rekordlistan slutar emellertid inte där, och även andraplatsen kneps av en legendarisk Mercedes i form av en CLK GTR Roadster 2002. Den gick under klubban för 107 miljoner kronor vilket är rekord för modellen.

Sist men inte minst – men långt från bilspåret – återfinner man Tom Bradys NFL-tröja som han bar under sin sista match. Den gick för hisnande 14,6 miljoner kronor, vilket gör den till den dyraste amerikanska fotbollströjan som har sålts på auktion.

Pengar rullar in

Totalt drog RM Sotheby’s auktion i Las Vegas in hela 59,7 miljoner dollar, motsvarande 626 miljoner kronor, med en försäljningsgrad på hela 89,7 procent.

Försäljningsgraden är den andel av bilarna i auktionen som faktiskt säljs, och man brukar säga att en försäljningsgrad på över 80 procent anses vara bra.

Priset på denna Ferrari 812 Competizione blev 18,4 miljoner. Foto: Rasy Ran/RM Sotheby's

En försäljningsgrad på hela 89,7 procent är dels ett tecken på en väl genomförd auktion, men det är även ett kvitto på hur marknaden mår.

När de riktigt rika börjar hålla i plånboken i samband med auktioner av denna kaliber finns det anledning att börja oroa sig, eftersom just klassiska bilar historiskt sett har visat sig vara en bra investering.

Många dyrgripar

Utöver de ovannämnda rekordhållarna bestod topplistan i termer av klubbat pris av bilar närmast värda ett eget museum.

Efter F1-bilen och CLK GTR i listan fanns en Lexus LFA från 2012 som gick för 19,5 miljoner kronor. Efter denna kom en sprillans ny bil, närmare bestämt en Ferrari 812 Competizione som såldes för 18,4 miljoner.

Den äldsta bilen på tio-i-topp-listan var en Porsche 959 från 1988 som klubbades för exakt samma peng som Ferrarin – 18,4 miljoner kronor.

Denna Porsche 959 var den äldsta bilen på topp-10 listan. Foto: Daniel Kalisz/RM Sotheby's

Förutom ovan nämnda Porsche var alla rekordbilarna tillverkade på 2000-talet. Just auktionspriser är något som noga bevakas av intressenter i bilbranschen och utöver att visa vilka bilar som är heta i dagsläget, visar de även på hur marknaden mår i stort.

Den senaste tiden har intresset verkat svalna på marknaden enligt Bloomberg, och att det slås tre rekord på en och samma auktion är därför ett gott tecken. Försäljningsgraden på 89,7 procent i Las Vegas, jämfört med 68 procent på auktionen under Monterey Car Week i augusti, är också en indikation av att det ser ljusare ut på marknaden för klassiska bilar.