Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fixa studentens snyggaste outfit

Nöje | 28/05/2009 19:00

Emma Johansson: Skippa svart om du inte verkligen vet att du är cool nog att komma undan med det.

Fel färg. Tidsbrist. Du blir galen.

Alla verkar vara så nöjda med sin studentoutfit. Men din är minst sagt tråkig, och nu är det bara dagar kvar till studenten. Ta steget - köp en ny.

Krångligt och utplockat? Nej då. Nyheter24:s testpanel fick ett par timmar på sig att sätta ihop tre outfits var. Vad Mergim, Stephanie, Issa och Jesse, den lovande fotbollsspelaren i AIK:s juniorlag, valde kan du se i bildspelet ovan.

Men för att ni ska få den grymmaste kollen innan ni springer iväg till butikerna, har Nyheter24 pratat med några av Sveriges främsta modeexperter och en av Stockholms mest trendkänsliga hårfrisörska, som gladeligen delat med sig av sina bästa tips.

Satsa på vintage

Elles modebloggare Elsa Billgren varnar för att försöka vara fashion på studenten - "då går det liksom åt skogen direkt". I stället skulle hon försöka hitta en snygg 50-talsklänning i pastellfärg.

– Med mycket fluff och tyll plus en liten vit hatt i stället för den klassiska studentmössan. Som kille tycker jag det är urfint med en seglarkostym. Både dressat och personligt. En liten seglarhatt funkar i stället för mössan om man vill slippa, säger Elsa Billgren.

En kvinna som verkligen älskar vintage är CHIC:s modechef Hulda Andersson. Hade hon tagit studenten skulle hon slagit till på en festklänning från en svunnen tid och sedan trenduppdaterat den med årets nya accessoarer. Då menar hon skyhöga kalasklackar, kuvertväska med nitar, håraccessoar eller små hattar som göms i en festlig håruppsättning som konkurrens till studentmössa.

– Glöm alltför starka retrosnitt, så som långa snibbar på skjortor och utställda byxben. Är du tjej - sikta in dig på en vippig “promdress” á la SJP i Sex in the City med vippig kjol. Om du är kille - slå till på en svart James Bond-kostym eller en midnattsblå sammetskostym av smalare snitt, säger Hulda.

"Gudinneklänning och kostym"

Nyheter24:s modebloggare Engla tipsar om att våga köra på det klassiska.

– Jag gillar de fina, vita klänningarna som känns som plagg vi kan ta fram sommar efter sommar. Men det skulle också vara snyggt med en gudinneklänning till studenten, med gulddetaljer i midja och smycken. På killarna gillar jag den svarta kostymen med ljus skjorta och slips.

Är du ute efter lite finare varianter är det smartast att köpa från webbutiker, då minskar du att risken att någon annan springer runt i samma klänning, säger Cosmopolitans moderedaktör Emma Johansson.

– Man behöver inte heller bära kritvitt. Det finns massor av "nästanvita" färger att välja på i sommar. Det genomskinliga behåbandet med bara axlar är en dödssynd, säger Emma, som tycker att man ska leta leta efter klänningar som är eleganta hellre än sexiga.

Hur kombinerar man en studentmössa med en snygg frisyr?

– Om man vill ha sin studentmössa på och ha uppsatt hår så rekomenderar jag att själva uppsättningen sitter ganska lågt eller att man har det hängande, säger Corinne Henriksson som driver frisersalongen Corinne & friends och tillägger:

– De klassiska uppsättningarna har blivit ovanligare. Mer trendigt är i stället flätor, accessoarer och medvetet rufsig textur. I dag har det också blivit vanligare att hämta inspiration från catwalk och modetidningar, snarare än från frisörtidningar.

Skrivet av: