Erik och Mackan tar hjälp av Adam Alsing i sitt nya program.
1 av 4
Erik och Mackan tar hjälp av Adam Alsing i sitt nya program. - Foto: Pressbild TV6
Erik och Mackan letar sanningar bortom det okända.
2 av 4
Erik och Mackan letar sanningar bortom det okända. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Duon nominerades till teve-priset Kristallen för året.
3 av 4
Duon nominerades till teve-priset Kristallen för året. - Foto: Stella Pictures
De nominerades för Erik & Mackan knäcker den manliga koden men vann inte.
4 av 4
De nominerades för Erik & Mackan knäcker den manliga koden men vann inte. - Foto: David Sica / STELLA PICTURES

"Folk anklagar oss för att gå statens ärende"

Hur lätt är det egentligen för någon att ta över din dator? Kan man hypnotisera någon till att döda? Det tar Erik och Mackan reda på i duons nya program. – Folk som är hypokondriker eller kontrollfreaks ska nog inte titta, säger Erik Ekstrand till Nyheter24.


Mackan om Erik

Bästa med Erik:

– Han är väldigt snabb och rolig.

Sämsta med Erik:

– Erik har ett väldigt humör och kan använda stora ord och bli förbannad. Det kan skapa en viss osäkerhet i teamet. Jag är mycket lugnare.

Erik om Mackan

Bästa med Mackan:

– Han är en väldigt eftertänksam person och håller humöret uppe. Att han är så olik mig är det bästa.

Sämsta med Mackan:

– Han är en kvällsmänniska och vill ha möten och arbeta så sent som det går.

Världens största konspirationer med Erik och Mackan

I premiäravsnittet står statens kontroll under lupp. Hur övervakade är vi egentligen? Förutom ett avancerat hypnosexperiment besöker Adam Alsing brottsplatsen för Lee Harvey Oswalds dödsskott mot president JFK. Är Lee Harvey mördaren? Var han ensam skytt?

Avsnittet sänds i kväll klockan 20:00 på TV6.

Teveprofilerna Erik Ekstrand, 33, och "Mackan" Edlund, 37, går i sitt nya program till botten med världens största konspirationsteorier. De undersöker Ufo-krascher, presidentmord och om det går att hypnotisera någon till at begå mord. Till sin hjälp har de teveveteranen Adam Alsing, 44, som får agera reporter.

Duon har velat göra programmet under flera års tid.

– Vi har ett genuint intresse för det här. Det är saker jag pratar med mina vänner om när jag är ledig. Någon säger att de har sett en dokumentär och får till svar att han är dum i huvudet som tror på det, säger Erik Ekstrand till Nyheter24, fortsätter:

– Men för att slippa vara den där killen som kallas för idiot vid kaffeautomaten så tar vi reda på hur det egentligen ligger till genom att åka ut och undersöka det.

"Man har ingen kontroll"

I första programmet visar bland annat den svenska IT-säkerhetsexperten Marcus Murray hur lätt det är att ta över någon annans dator - och sätta på webbkameran.

– När vi hade spelat in det där klistrade hela redaktionen en bit tejp över kameran på sina datorer. Du kan bli så nojig när du börjar tänka på sånt, säger Erik, och lägger till:

– Folk som är hypokondriker eller kontrollfreaks ska inte titta på programmet. För man inser att man inte har någon kontroll, det går inte att lita på någon.

Blev ni förvånade över hur många teorier det finns?

– Många kan man avfärda ganska snabbt, det finns många luftslott. Det upptäckte vi först. Men det finns många sjuka teorier. Det finns folk som faktiskt tror att jorden är ihålig och att det finns ett paradis därinne med hemliga ingångar runt om i världen, säger Mackan.

Erik och Mackan har själva anklagats för att ingå i en konspiration under inspelningarna.

– Det finns de som har tackat nej till att medverka för att de tror att vi går statens ärenden. "I hope they pay you well" har de svarat oss, säger Erik.

Finns det något som ni tror är en konspiration?

– En teori som vi lanserar handlar om scouterna. Det finns cirka 30 miljoner scouter i världen, de tränar sig själva och deras bakgrund är en militär organisation. Det enda som saknas är att man sätter ett vapen i deras händer så är det världens största armé. Det är det största exemplet på en sleeper cell som jag någonsin sett, säger Erik.

Ni har arbetat tillsammans länge nu, kommer ni fortsätta med det?

– Ja, absolut. Vi har ju gjort lite reportage var för sig nu i den här serien och man saknar ju varandra jättemycket, säger Erik.

– Det är kul att göra saker själv men man märker att det försvinner en dimension. Arbetar man tillsammans så väger man upp varandra, säger Mackan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!