Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idolstjärnan hedrar mördade fångvaktaren

1 av 3

Charlotte Brunzell/All Over Press

2 av 3

Patrik Österberg/All Over Press Sweden

Rabih Jaber medverkade i "Idol" 2009. Nu tillägnar han sin nya video till den mördade fångvaktaren Karen Gebreab.
3 av 3

Rabih Jaber medverkade i "Idol" 2009. Nu tillägnar han sin nya video till den mördade fångvaktaren Karen Gebreab.

All Over Press/Charlotte Brunzell

Nöje | 20/03/2012 12:50

Rabih Jaber tillägnar sin nya video till Karen som brutalt mördades i häktet i Flemingsberg.

Den 3 oktober 2011 skulle fångvaktaren Karen Gebreab föra ut internen Erik Ljungström, 28, till rastgården på häktet i Flemingsberg. Det slutade i ett kallblodigt mord. Erik Ljungström misshandlade under flera minuter Karen till döds. Karen blev bara 24 år gammal.

Eric Ljungström dömdes till livstids fängelse för mordet. I domen konstaterar rätten att Eric Ljungström visat en "synnerlig grymhet" och att brottet var "brutalt och bestialiskt utfört".

Tidningarna slutade så småningom att skriva om fallet. Men på Facebook har gruppen R.I.P Fångvaktaren Karen Gebreab tusentals medlemmar som minns Karen. Karens familj har startat en minnesfond, och nu tillägnar Rabih Jaber, som var en av Karens största idoler, sin nya singel och video "Leave the world behind" till Karen.

"Man såg hur snäll och omtänksam hon var"

Karen Gebreab var ofta på Rabihs konserter och signeringar. I sin blogg berättar Rabih Jaber om sitt första möte med Karen. 

– Första gången jag träffade Karen var 2010 utanför hotel Clarion, då jag medverkade i "Let's Dance". Jag skulle just hoppa in i taxin, så kommer hon och stannar mig och frågar om hon kan byta några ord med mig, jag sa ja absolut. Då berättade hon att hon gillar min musik, att hon hejade på mig i "Idol", och i "Let's Dance". Vi tog kort ihop, och efter det har jag sett Karen på ett flertal signeringar och spelningar runt om i landet. Jag kände inte Karen som människa, men alla människor har en känsla, och kan se igenom folk. Och vilken människa som helst kunde se hur snäll, och omtänksam hon var! Och det gjorde även jag, skriver Rabih i sin blogg.

Hur kommer du att minnas Karen?

– Hon var alltid på mina spelningar. Jag kommer ihåg vissa fans... De fastnar i skallen liksom. Så slutade hon dyka upp en dag. Och så läste jag om det tragiska som hänt henne. Det här är för hennes familj, jag glömmer inte. Vi hade skrivit låten på ett annat sätt men vi gjorde om texten sen, och jag skrev om det jag såg i henne. Jag vill att många ska kunna ta till sig det, jag vill visa att jag finns här, säger Rabih Jaber till Nyheter24.

Han fortsätter:

– De tankar jag fick om henne efter att jag träffat henne var att hon verkade vara en så glad person, och så borde folk komma ihåg henne. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att låten har det där djupet i sig. Jag ville inte att det skulle bli så där Chris Medina-snyftigt, men att allt fokus ändå skulle vara på henne. Jag ville visa mitt stöd.

Hur var det att spela in videon - du skrev i din blogg att du fick rysningar av manuset?

– Man är så nojig, men jag försökte sätta mig in i allt. Man blir berörd. Det är klart att det blir känslosamt, men jag höll masken och tänkte fokus, fokus, fokus.

Rabih vill även passa på att ifrågasätta medias slappa hantering och rapportering vad gäller Karens fall.

– Vad hände efter rättegången? Man får ju såna funderingar... Ingen har trädit fram och tagit ansvar över hur det kunde bli som det blev. Jag tycker det är förfärligt och jag tänker på det ofta. Media har makt och det har gjort mig frustrerad att det istället är artiklar om typ varför kungen inte kunde äta sin soppa idag och inte om det som hände Karen. Det gör mig frustrerad, och det vill jag påpeka, säger Rabih till Nyheter24.

Se videon till Rabih Jabers Leave the world behind