Torsdag 16 Sep
Stockholm

Michael Nyqvist om senaste Milleniumfilmen

Gillar att spela in filmer som avslöjar det förljugna samhället.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Filmen Flickan som lekte med elden som är baserad på Stieg Larssons bok med samma namn, har premiär på fredag den 18:e september.

Många har väntat, längtat, väntat och längtat till filmen som är den andra delen i Milleniumtrilogin.

Den första filmen, Män som hatar kvinnor, är hyllad världen över. Uppmärksamheten på huvudrollsinnehavarna, Michael Nyqvist och Noomi Rapace, är enorm.

I samband med den första filmen gjorde Michael cirka 500 intervjuer.

Nyheter24 träffade Michael Nyqvist för den 501:a intervjun där han berättar om filmen, dödsångesten och hur det var att inte få chansen att träffa författaren, Stieg Larsson, inför filminspelningen.

Hur känns det inför premiären?

–Det känns kul men det är mycket som händer nu. På fredag ska jag vara i Rom till exempel, jag har inte riktigt koll på allting.

Hur skiljer sig denna film från Män som hatar kvinnor?

– Nu är det fokus på Lisbeth Salander och hennes livshistoria. Mikael Blomqvist får visa sin journalistiska sida mer. Filmen lyfter även fram arbetet på redaktionen Millenium mer än i förra filmen.

På vilket sätt har din karaktär, Blomqvist, utvecklats från förra filmen?

– Han var ju bara deprimerad i första filmen. Han hade även mycket kvinnoaffärer, vilket vi var tvungna att tona ner lite. Annars hade det bara blivit snuskigt och snaskigt. I Flickan som lekte med elden får man som sagt se Blomqvist som en seriöst journalist.

Hade du läst böckerna innan du fick förfrågan om att göra huvudrollen i filmerna?

–Nej. Jag läste dem efteråt.

Tvekade du någonsin inför att spela rollen?

–Ja, det gjorde jag. Jag ville inte alls från början eftersom jag trodde att det skulle bli väldigt kommersiella filmer. Men så pratade Niels (regissören) med mig och då vände det.

Varför tackade du till slut ja?

–Jag tyckte att det var intressant med det här polisspåret, att få spela in en film som avslöjar samhället. Att Stieg tar upp Palmemordet och IB-affären till exempel tycker jag är väldigt intressant - att spela in en film om ett förljuget samhället.

Du verkar vara inne mycket på att avslöja samhället, du har aldrig funderat själv på att skriva en bok eller göra en film om ämnet?

– Nej, eller ja. Jag började skriva på en bok när jag var yngre och lätt anarkistisk, men det blev aldrig något av den.

Vad har du och Blomqvist gemensamt?

–Jag känner igen mig i hans sätt att tänka. Han är en bra lyssnare, vilket jag visserligen skulle vilja bli bättre på. Men jag tror att jag är ganska bra.

Första filmen regisserades av Niels Arden Oplev. Vad är skillnaden mellan att spela in filmen med Daniel Alfredson som regissör?

–Daniel är en gammal skolkamrat till mig så vi har jobbat med varandra tidigare, bland annat i filmen Tic Tac. Det var nog ganska jobbigt för Daniel att börja spela in med oss skådespelare som på något vis hade bestämt oss att vi var färdiga med våra roller - att karaktärerna var färdigskapade.

Finns det något i böckerna som du tycker borde ha lyfts fram mer i filmerna?

–Mikael och Ericas relation. Den är väldigt komplex. Att Erica redan är gift är inget som kommer fram i filmen. Det är synd att deras relation inte har lyfts fram mer.

Vilken scen var jobbigast att spela in?

–Det som jag kan komma på är i första filmen då jag blev hängd. Då fick jag en otrolig dödsångest, usch.

Många tycker att filmen och böckerna är väldigt osvenska. Vad säger du om det?

–Jag tycker att de är väldigt svenska. Man får ett mod av karaktärerna.

Lisbeth Salander har med sitt starka psyke blivit en hjältinna för många kvinnor. Hur tror du att Mikael Blomqvist har påverkat folk?

–Med sin intelligens. Och även att han är icke-våldsam.

Hur var det att inte få chansen att träffa Stieg inför filminspelningen?

–Det är otroligt hemskt och tragiskt att han inte får vara med under allt som händer nu. Det är fruktansvärt. Men som skådespelare är det rätt läskigt när författaren är med under inspelningen. Författaren är som ett facit, så det är rätt bra att inte författaren är med under inspelningen.

Om du var jag, vilken fråga skulle du ställa till dig själv?

– Oj, vad svårt. Det har jag aldrig tänkt på. Men jag skulle nog vara intresserad av att vi är ambassadörer för skandinavisk film när vi reser runt i världen. Att vi i det här lilla landet kan få ut så mycket film. Fast jag kan inte svara på frågan som jag skulle ställa haha, avslutar Michael Nyqvist för Nyheter24.

Trailer Flickan som lekte med elden:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela