Pagrotsky sugen på att starta bank

Han diggar dock alliansens försäljningsplaner.


Leif Pagrotsky går i banktankar. Den före detta socialdemokratiske handels- pch kulturministern tycker att det är dags att hans parti nu tar täten för att starta en ny statlig bank. Uttalandet gjorde han på ett seminarium med Arbetarrörelsens Tankesmedja i Stockolm där han presenterade sina slutsatser om den rådande finanskrisen.

Pagrotsky pekar på att det skulle finnas en bred politisk enighet om att statligt ägda banker kan vara bra. Han lutar sig då mot USA:s finansminister Henry Paulson, skriver E24.

– Nu är det annat ljud i skällan, nu handlar det inte längre om att införa statlig tillsyn, det krävs alltså till och med statligt ägande, sa Leif Pagrotsky enligt ett referat från Arbetarrörelsens Tankesmedja.

Han gillar att den borgerliga regeringen säljer statliga SBAB och delar av Nordea. Men anser att socialdemokraterna bör driva på för att starta fler banker.

– Vi socialdemokrater bör överväga att, när också SBAB sålts ut, gå till val på att starta en ny statlig bank, som får i uppdrag att pressa spararnas fondavgifter genom att upphandla vilka fondfirmor som ska förvalta pengarna. Här handlar det om att stärka konkurrensen i den finansiella sektorn, nu när antalet banker blir än färre. I Sverige försvinner ju till exempel Kaupthing, sa Leif Pagrotsky.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!