S-topp attackerar Margot Wallström

Mikael Damberg och Hans Tilly ifrågasätter starkt Wallströms lyxpension.


Det mullrar i partistyrelsen. Arbetarfacken och socialdemokrater är djupt upprörda över att svenska EU-kommissionären och partikollegan Margot Wallström får ett lyxigt avgångsvederlag. När Wallström lämnar sin post i november får hon totalt fem miljoner kronor i fickan samt en pension på 1,2 miljoner kronor om året från Bryssel. Kalaset står svenska skattebetalare för.

Wallströms resa mot miljonerna väcker ont blod inom arbetarrörelsen.

– Det är obegripliga summor. Och det är klart att folk tycker det är stötande, säger Mikael Damberg, partistyrelseledamot och ordförande för socialdemokraterna i Stockholms län, till Expressen.

I juni är det val till Europaparlamentet och då byts samtidigt EU-kommissionen ut efter fem år vid makten. Därefter jobbar kommissionärna fram till november då de slutar. Men de hamnar inte på bar backe, utan får plocka ut miljontals kronor i avgångsvederlag och pensioner. Margot Wallström får fem miljoner, som betalas ut under en treårsperiod, samt årligen 1,2 miljoner kronor i pension efter att hon har fyllt 65.

– Jag tror det blir starka reaktioner från vanliga löntagare när de får veta det här, säger Hans Tilly, ledamot i socialdemokraternas partistyrelse och ordförande för Byggnads, till Expressen.

Även i riksdagshuset flödar upprörda känslor. Riksdagsledamoten och förre ministern Morgan Johansson reagerar också på Wallströms lyxpension.

– De ersättningar hon får låter mycket, säger han.

Samtliga inkomster som Wallström har under sina tre första år efter jobbet på EU-kommissionen dras av på avgångsvederlaget.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.