Rekordpension för Nordeas förra VD

Thorleif Krarup får pensionsavtal värt 150 miljoner, efter 1,5 års arbete


Tidigare Nordea-VDn Thorleif Krarup har ett unikt pensionsavtal som ger honom runt 150 miljoner kronor, en siffra som slår de flesta tidigare kända pensionsavtal i Sverige.

Detta trots att han bara var VD för banken i ett och ett halvt år.

56-årige Thorleif Krarups pensionsavtal berättigar honom till halva lönen tills han fyller 62 år, efter det får han halva lönen till sin död.

Vid en beräknad livslängd på 85 år skulle alltså pensionen bli runt 150 miljoner kronor, vilket är en av de allra högsta pensioner som någonsin betalats i Sverige, skriver Dagens Nyheter idag.

Enligt DN har Nordea reserverat 180 miljoner kronor i pensionskostnader för Thorleif Krarup och hans tidigare styrelseordförande Vesa Vainio.

- Avtalet präglades av mycket speciella omständigheter, skriver Nordea i ett mejl till DN Ekonomi.

Thorleif Krarup själv känner inte igen de stora summorna:

- Det ska jag inte kommentera, men om de siffror du uppger stämmer, får du gärna skicka hälften till mig, säger Thorleif Krarup till DN.

Thorleif Krarup rekryterades till Nordea av Jacob Palmstierna och var VD under ett och halvt år mellan 2001 och 2002, med en slutlig lön på 9,1 miljoner kronor. Hans tid som chef kantades av dåliga resultat, skenande kreditförluster och kritik.

Palmstierna har beskrivit värvningen av Krarup som ett misstag, eftersom han "inte tillräcklig hett ville vara koncernchef".

- Hans pensionsavtal följde med sedan tidigare. Det fanns ingen anledning att granska det, säger Palmstierna till DN.

Det högsta kända pensionsavtalet hittills i Sverige står förre ABB-chefen Percy Barnevik för. 2002 avslöjades det att han hade ett pensions- och bonusavtal med ABB värt osannolika 930 miljoner kronor. Barnevik återbetalade dock en del av beloppet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!