Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna gör minst i riksdagen

Sverigedemokraterna i riksdagen.
1 av 5

Sverigedemokraterna i riksdagen.

Claudio Bresciani/Scanpix

Pressansvarige Martin Kinnunen (sd).
2 av 5

Pressansvarige Martin Kinnunen (sd).

Leif R Jansson/Scanpix

Hans Linde, riksdagsgruppledare för vänsterpartiet.
3 av 5

Hans Linde, riksdagsgruppledare för vänsterpartiet.

Henrik Montgomery/Scanpix

Josefin Brink (v) ledamot i arbetsmarknadsutskottet.
4 av 5

Josefin Brink (v) ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Henrik Montgomery/Scanpix

Här är samtliga siffror.
5 av 5

Här är samtliga siffror.

Faksimil

Nyheter | 16/06/2011 08:11

Sverigedemokraterna: "Det är i grunden en lek med siffror."

Sverigedemokraterna gör överlägset minst bland riksdagens oppositionspartier räknat i interpellationer, riksdagsdebatter, motioner och skriftliga frågor (se faktaruta samt bildspel).

– Sverigedemokraternas ledamöter ligger väl i nivå i aktivitet med de andra partierna när man tittar på deltagande i ärendedebatter i kammaren. Intepellationsdebatterna av mindre intresse då statsråden vägrar svara på frågor och handlar mer om att förbättra enskilda ledamöters statistik, säger pressansvarige Martin Kinnunen (sd) till Nyheter24.

– Vi saknade tid och resurser att förbereda motioner i tid när vi kom in i riksdagen. De andra partierna lägger mestadels ombearbetade motioner från tidigare år. Därför blir statistiken missvisande och det är inte rättvist att låta vad som i grunden är en lek med siffror utgöra bedömningen av riksdagspartiernas politiska arbete. Vi kommer mångdubbla antalet motioner under detta år, avslutar Martin Kinnunen.

Vänsterpartiet är enligt studien det mest aktiva partiet i tre av fyra kategorier:

– Det är ett tecken på att vi är väldigt aktiva som oppositionsparti. Vi är väldigt duktiga och aktiva i kammaren och riksdagsarbetet, nästan på gränsen till ett problem, säger Josefin Brink till Nyheter24.

– Jag vet inte om detta är en ökning i jämförelse med tidigare år men det beror inte på några stora omsvängningar i regeringens politik i alla fall, avslutar Josefin Brink.

Allra sämst är sverigedemokraterna på skriftliga frågor (se faktaruta) där partiet har ställt 0,1 fråga per ledamot. Jämför med 1,7 (mp), 2,6 (s) och 6,7 (v).

När det gäller interpellationer ligger man också dåligt till och landar på 0,6 i jämförelse med 1,5 (mp), 2,3 (s) och 5,9 (v).

Bättre går det dock i riksdagsdebatterna där man ställde 9,1 frågor mot 6,0 (s), 12,3 (mp) och 17,7 (v).

Socialdemokraterna är det parti som har lagt flest enskilda motioner (25,5), jämfört med 12,0 (mp), 0,3 (v) och 3,3 (sd).

Studien kommer från tidningen Riksdag & Departement som har kartlagt samtliga partiers riksdagsaktivitet. Detta har man gjort genom att räkna samtliga riksdagspartiers enskilda motioner, skriftliga frågor, interpellationer och antalet ärenden en ledamot har uttalat sig i hittills under riksdagsåret 2010/2011.

Siffrorna har sedan slagits ut på antal riksdagsledamöter per parti.