Sverigedemokraterna i riksdagen.
1 av 4
Sverigedemokraterna i riksdagen. - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Pressansvarige Martin Kinnunen (sd).
2 av 4
Pressansvarige Martin Kinnunen (sd). - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Hans Linde, riksdagsgruppledare för vänsterpartiet.
3 av 4
Hans Linde, riksdagsgruppledare för vänsterpartiet. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Josefin Brink (v) ledamot i arbetsmarknadsutskottet.
4 av 4
Josefin Brink (v) ledamot i arbetsmarknadsutskottet. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Sverigedemokraterna gör minst i riksdagen

Sverigedemokraterna: "Det är i grunden en lek med siffror."


Riksdagsarbetet

Vad gör våra riksdagsledamöter? Nedan följer en beskrivning av de områden som Riksdag & Departement har tittat på i studien:

Enskild motion är ett förslag till riksdagen från en enskild riksdagsledamot. När ett förslag kommer från regeringen till riksdagen kallas detta proposition.

Intepellation är en enskild fråga från en riksdagsledamot till ett enskilt statsråd/regeringsledamot om dennes arbetsområde. Interpellationer besvaras muntligt i kammaren och kan följas av debatt/interpellationsdebatt.

En skriftlig fråga innebär att en enskild ledamot skriftligen begär upplysningar om ett statsråds arbetsområde och tjänsteutövning. 

Sverigedemokraterna gör överlägset minst bland riksdagens oppositionspartier räknat i interpellationer, riksdagsdebatter, motioner och skriftliga frågor (se faktaruta samt bildspel).

– Sverigedemokraternas ledamöter ligger väl i nivå i aktivitet med de andra partierna när man tittar på deltagande i ärendedebatter i kammaren. Intepellationsdebatterna av mindre intresse då statsråden vägrar svara på frågor och handlar mer om att förbättra enskilda ledamöters statistik, säger pressansvarige Martin Kinnunen (sd) till Nyheter24.

– Vi saknade tid och resurser att förbereda motioner i tid när vi kom in i riksdagen. De andra partierna lägger mestadels ombearbetade motioner från tidigare år. Därför blir statistiken missvisande och det är inte rättvist att låta vad som i grunden är en lek med siffror utgöra bedömningen av riksdagspartiernas politiska arbete. Vi kommer mångdubbla antalet motioner under detta år, avslutar Martin Kinnunen.

Vänsterpartiet är enligt studien det mest aktiva partiet i tre av fyra kategorier:

– Det är ett tecken på att vi är väldigt aktiva som oppositionsparti. Vi är väldigt duktiga och aktiva i kammaren och riksdagsarbetet, nästan på gränsen till ett problem, säger Josefin Brink till Nyheter24.

– Jag vet inte om detta är en ökning i jämförelse med tidigare år men det beror inte på några stora omsvängningar i regeringens politik i alla fall, avslutar Josefin Brink.

Allra sämst är sverigedemokraterna på skriftliga frågor (se faktaruta) där partiet har ställt 0,1 fråga per ledamot. Jämför med 1,7 (mp), 2,6 (s) och 6,7 (v).

När det gäller interpellationer ligger man också dåligt till och landar på 0,6 i jämförelse med 1,5 (mp), 2,3 (s) och 5,9 (v).

Bättre går det dock i riksdagsdebatterna där man ställde 9,1 frågor mot 6,0 (s), 12,3 (mp) och 17,7 (v).

Socialdemokraterna är det parti som har lagt flest enskilda motioner (25,5), jämfört med 12,0 (mp), 0,3 (v) och 3,3 (sd).

Studien kommer från tidningen Riksdag & Departement som har kartlagt samtliga partiers riksdagsaktivitet. Detta har man gjort genom att räkna samtliga riksdagspartiers enskilda motioner, skriftliga frågor, interpellationer och antalet ärenden en ledamot har uttalat sig i hittills under riksdagsåret 2010/2011.

Siffrorna har sedan slagits ut på antal riksdagsledamöter per parti.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.