Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fejkblogg skakar kristdemokraterna

- 28/04/2009, 16:01 -

Ingers blogg om kristdemokraterna drar tiotusentals besökare. Nu inleds åsiktsregistreringen av kd-politikerna.

Enligt källor till Nyheter24 har Ingers blogg mer eller mindre skapat kaos i kristdemokraternas partihögkvarter. Men partiledningen har ingen som helst plan för att stoppa den.

– Vi är rätt övertygade om att alla ser att detta är en fejkblogg. Och lägger ingen tid på den, säger kristdemokraternas kommunikationschef Cina Gerdin till Nyheter24.

Under parollen "Sanningen måste fram" skriver Inger Johansson och Jan O Nilson för att få kd på rätt sida om fyraprocentsspärren. På bara några veckor har bloggen blivit en maktfaktor på nätet med runt 30 000 besökare nyligen, och trafiken växer med 2 700 och 4 700 dagligen.

– Vi ser det som att vi ger en korrektare bild av kd än vad kd själva gör då vi som väljare inte behöver vara lika diplomatiska i våra formuleringar som de stackars folkvalda politikerna. Jag utgår från att de är tacksamma över detta. Dessutom lyfter vi fram folkvalda kristdemokrater och andra kristna bloggare för att visa att det vi berättar inte bara är vår syn på kristen politik, säger Inger Johansson till Nyheter24.

Hon bloggar om allt från Ulf Ekmans predikningar till att "intranet" bara är dynga. Emellanåt uppmanar hon sina läsare att "be för sin bostadsort".

I går påbörjade Nilson och Johansson sin åsiktsregistrering genom att skicka ut en enkät till 100 kristdemokrater i hela landet. Johansson skvallrar också om att de har flera gästbloggare på gång.

– Våra frågor till de kristdemokratiska politikerna skickas ut senare i dag (läs i går) eller under morgondagen (läs i dag) och förhoppningsvis så får vi svar med vändande epost. Det skall i sanning bli spännande att få se resultatet, säger Johansson till Nyheter24.

Partisekreterare Lennart Sjögren (kd) har kollat i medlemsregistret och har tidigare sagt till Dagens Nyheter att bloggaren inte finns i medlemsregistret. Kd har bett operatören att undersöka och eventuellt stänga ned bloggen om den är en bluff:

– Om det finns oegentligheter ligger det ju i operatörens intresse. Men det är inte vårt beslut utan deras, sa Sjögren.

Enligt Cina Gedin har partiet internt inte informerat om bloggen eller varnat politiker för att svara på enkäten för åsiktsregistreringen.

– Nej, det har vi inte. De flesta inser att bloggen är fejk, säger hon till Nyheter24.

Johansson avfärdar Sjögrens uttalande som bluff. Hon säger sig inte ha blivit kontaktad av partiet eller någon leverantör.

– Vi har dessutom försökt att vara tydliga vi kan med att vi inte är folkvalda politiker eller ett kristdemokratiskt organ genom att rita vår egen logotyp och använda ordet "kristdemokrater" i stället för "kristdemokraterna". Varför kristdemokraterna skulle begära operatören att tysta våra åsikter kan jag inte förstå, det är ju censur, säger hon.

Bloggen har en märkbart stor fascination för Livets ords pastor Ulf Ekman.

– Jag tror inte att Ulf Ekman behöver göra något gästspel inför Europaparlamentsvalet eftersom hans språkrör ingår i kristdemokraternas ledning. Ella Bohlin är ju också en gammal Livets ordare och hon är kristdemokraternas toppnamn. Så Ulfs ord lär höras i hela Europa till sommaren, säger Johansson till Nyheter24.

Enligt Cina Gerdin kommer Ella Bohlin att frontas i kristdemokraternas tevereklam inför valet till Europaparlamentet.

Skrivet av: