Ella Bohlin nobbade Brysselplatsen

Nyheter24 möter Ella Bohlin om kd-bilden, valstrategier och hajpen kring piratpartiet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Även om partiledaren Göran Hägglund (kd) går på modegalor och är regeringens humorist går det trögt i mätningarna. Bilden av verkligheten upplevs som viktigare än verkligheten och moralstämpeln kan vara svår att tvätta bort.

Först efter att Ella Bohlin, kristdemokraternas 30-åriga toppnamn i Europaparlamentsvalet, ventilerade kring snusförbud och en export av svenska sexköpslagen vädrade mediedrakarna blod. Moralkarusellen var igång igen.

– Det är en ganska hård medievärld som vi lever i: utrymmet är begränsat och det är många som slåss om utrymmet. Sedan finns det intressen som vill förstöra för kd och jag har utsatts för smutskastning, lögner och all möjlig skit. Det händer även andra politiker, säger Ella Bohlin till Nyheter24.

– När det gäller människohandeln vill jag exportera den svenska sexköpslagen till EU. Jag trodde inte att det skulle vara så kontroversiellt. Jag vet att polisen, socialstyrelsen, åklagare och rättsväsendet är på vår linje efter att ha gjort flera studiebesök. När jag kollar med polisen som jobbar med trafficking om våra tolv skarpa förslag säger de att det är precis det som de efterfrågar.

Snusstrid

Efter att hon i en debattartikel i Expressen den 17 mars ifrågasatt Sveriges undantag från EU:s snusförbud brände det till. Utspelet fick Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder att ironisera kring en framtidskommission för partiet. Samma dag hade Europavalskandidaten Alf Svensson engagerat sig i frågan om luftförsvaret av Stockholm.

I ett land med över en miljon snusare är frågan hur snusförbudsfrågan ska egga de måttligt intresserade väljarna att rösta på kd.

– Jag har inget emot att snus tillverkas, brukas och säljs i Sverige. När andra länder, till och med EG-domstolen, slår fast att det är okej att undanta det på grund av folkhälsoskäl på vår marknad förstår inte jag logiken i att vi ska puscha för den här frågan, som handelsminister Ewa Björling gör.

– Hon är ganska aktiv, publicerar texter och arrangerar seminarier. Jag har svårt att förstå den aggressiviteten som hon driver, säger Ella Bohlin.

– Om det finns länder som säger att de inte vill ha produkten på sin marknad för att det är en hälsofråga kan vi inte tvinga på dem den produkten. Kd vill värna de fyra friheterna och den inre marknaden, men det finns produkter som man inte kan ha full frihet för av hälsoskäl. Modersmjölksersättning är ett annat exempel, och det ställer moderaterna exempelvis upp på.

Pirathajpen märks

Piratpartiet registrerar över 45 000 medlemmar. Inför manglingarna av EU:s telekompaket engagerade sig väljarna för första gången på riktigt.

Rätt driv i integritetsfrågorna kan plötsligt göra en kandidat till en vinnare. Och Ella Bohlin, som ofta ränner på Rickard Falkvinge, märker av hajpen. Men hon är inte säker på att det räcker ända fram.

– Det positiva är att piratpartiet lyckades skapa en folklig opinion när FRA-lagen kom. Det värsta är om folk är likgiltiga. Om piratpartiet kan skapa ett sådant engagemang finns det hopp för framtiden.

–Det som talar emot dem är att de har en sådan ung anhängarkrets. Vi vet att de unga är röstskolkare sedan tidigare val. Den femte är studentexamen och den sjätte är nationaldagen. Hur många kommer att gå och rösta den sjunde av deras anhängare?

– Får de ett mandat tror jag att de kommer att prövas ganska hårt för de har ingen politik när det gäller jordbruk, klimatbistånd eller om EU:s roll i världen. Men tyvärr spelar det mindre roll. För sitter de där, sitter de där och kan bara värma en stol i fem år om de vill det, säger Ella Bohlin.

Arvet efter Alf

Som toppnamn väntas Ella Bohlin komma in i parlamentet. Alf Svenssons kändisuppbackning kan ge många kryss. Men det var inte givet att hon skulle ställa upp.

– Under hösten fick jag en förfrågan och var väldigt tveksam. Jag sa till och med nej en gång till att kandidera. Då hade jag börjat på pr-byrån JKL och hade en liten son. Jag visste inte om jag var rätt person. Det kanske handlade om kvinnlig feghet. Det var en ganska lång process i alla fall innan jag landade i att köra på det här, säger hon till Nyheter24.

Karikatyren av en kd-politiker har varit en femtioplussare med skägg, Ulf Ekman-glasögon och lite mjäll på kavajslaget. I Bryssel har exempelvis partitopparna Anders Wijkman, 64, och Lars Wohlin, 75, häckat. De kan nu ersättas av en 30-åring, och i riksdagskorridorerna händer det grejer - de unga kvinnorna håller på att ta över.

– Det är positivt. Jag blev chockad över att det hade gått så bra för mig i provvalet. Som KDU-ordförande fick jag alltid höra att kd hade den äldsta riksdagsgruppen. Vi hade ingen under 30 år. Det har förändrats. När jag kollar runt på cheferna på riksdagskansliet är det många unga ambitiösa tjejer som finns där.

– Samtidigt är det otroligt viktigt att ha kvar de äldre profilerna. Alf Svensson kan vara som ett ankare i EU-valet, och de som tycker att det var synd att Lennart Sacrédeus inte kom med kan känna att de inte saknar hans politiska frågor utan att de finns med, säger Bohlin.

Skrivet av:

stats